Vörösiszap

2010.12.14. 13:26

Megnyílt az egészségügyi szűrőközpont Devecserben

Devecser - A város és a környező települések Kormányzati egészségügyi szűrőközpontját avatta fel kedden a dr. Réthelyi Miklós, nemzeti erőforrás miniszter a rendelőintézetben.

Tóth B. Zsuzsa

Avatóbeszédében dr. Réthelyi Miklós úgy fogalmazott, hogy "ha szeretünk, teret biztosítunk a másiknak, hogy önmaga lehessen.  Van, amikor elvész ez a hely, mindent betemet az ár, az iszap. Azonban van egy tér, amit nem tud befedni semmilyen áradat, mert nincs kordinátája, a szívekben van. Ha szeretetről beszélünk, abban ott van a cselekvés, amelynek például olyan eredményei vannak, mint ez a központ. A katasztrófa ugyanis eltávolíthat egymástól embereket, de közelebb is hozhatja azokat egymáshoz. Az kívánom, a szűrőközpont járuljon hozzá hogy újra élettel teljen meg az isszappal elöntött föld".

- Akik itt dolgoznak, adhassanak meg minden lehetőséget az ide érkezőknek. Utóbbiak pedig kapjanak meg minden tudást, emberséget, amire számítanak - mondta Réthelyi Miklós, nemzeti erőforrás miniszter és megköszönte mindazok segítségét, akik a központ létrejöttéért dolgoztak.

Hozzátette, hogy köszönettel tartozik Németországnak a kiválóan felszerelt röntgen szobáért. A körzetben élők közül bárki igénybe veheti a szűrőviszgálatokat, napi ötven személyt képes ellátni a rendszer előjegyzésben. A laboratóriumi vizsgálatokat az ajkai kórház végzi, oda szállítják a mintákat. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat pedig mobil szűrőbuszában a tűdőszűréseket végzi. A központ költségeit a belügyminisztérium finanszírozza, a szolgáltatókkal az erőforrás minisztérium köt szerződést. A légzésfunkciós vizsgálatokhoz a dr. Radó György honvédelmi egészségügyi központ adott eszközöket.

Toldi Tamás polgármester a lakosság nevében vette át a zsűrőközpontot. Mint mondta, hosszú idő kellett, hogy az emberek egy kicsit megnyugodjanak, hogy elhiggyék, bízzanak abban, hogy minden a helyére kerül, hogy mindent megtesznek értük. Megköszönte, hogy az ígéretekhez híven valóban rekord idő alatt elkészült a központ. Az új funkciókkal kibővített épületet Bakos Frigyes esperes szentelte fel a nemzeti színű szalag átvágása előtt.

Mint lapunk megtudta, a fél évre felállított központ feladata a megelőzés és az esetleges betegségek kiszűrése. Figyelemmel kísérik a lakosság egészségi állpotát, szükség esetén tovább is üzemelhet az állomás. A korábbi vizsgálatok mellett így a rendelőben mostantól tüdőszűrést, labor-, valamint vese- és májfunkciós vizsgálatokat is végeznek a devecseri, kolontári, somlóvásárhelyi, tüskevári, kisberzsenyi, somlójenői, apácatornai lakosokon, hozzávetőlegesen nyolcezer emberen. Az épületet emiatt nem kellett bővíteni, vagy átalakítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!