nem csak édesszájúaknak

2018.04.02. 15:30

Muffinok és mesés torták versenyeztek Tapolcán

Idén először adott otthont a város az I. Torta és Muffin Fesztiválnak a Széchenyi István Baptista Gimnázium és Szakképző Iskolában.

Smidhoffer Eszter

A fesztiválon szakértő zsűri bírálta a megmérettetésre váró alkotásokat

Sopronból jött az ötlet

A rendezvény verseny is volt egyben, ahol a szakmai zsűri értékelte a munkákat. Az egész napos programon helyi és környékbeli kézművesek árulták portékáikat, de volt rajzverseny a kicsiknek és tombola is. A helyszínen több, mint hatvan alkotást állítottak ki, a melyeket süti jegy ellenében megkóstolhattak a vendégek. A rendezvény főszervezője Daniné Koronczi Szilvia lakóhelyén, Sopronban látott hasonló eseményt, ami nagyon megtetszett neki, így elhatározta, hogy szülővárosában megvalósítja az első jótékonysági torta- és muffinfesztivált. A nevezők között volt háziasszony, hivatásos cukrász, diák és kisgyermek is, akik mind-mind más kategóriában alkottak. Ez alapján külön csoportosítás szerint értékeltek. A torta- és muffinkölteményeket a szakmai zsűri, Vargáné Orbán Anikó „Torta Oscar-díjas”, az Ékes-Édes Stúdió alapítója és vezetője, Juhászné Szántó Csilla, a Cake Land cukrászda tulajdonosa, többszörösen elismert cukrász és Nárday Károly, a vendéglátó-iskola cukrászoktatója bírálta el.

A fesztiválon szakértő zsűri bírálta a megmérettetésre váró alkotásokat

Szeretnék, ha hagyománnyá válna

Délután a Városi Sport Egyesület kézilabdás lányai szórakoztatták a vendégeket a Mai tinik élete című előadásukkal. Az eredményhirdetés előtt Dobó Zoltán polgármester és Rig Lajos országgyűlési képviselő elmondta, hogy a torta- és muffincsodák felülmúlták minden elképzelésüket. Bíznak benne, hogy a többi helyi gasztrofesztiválhoz – mint a pisztráng, kolbásztöltő – hasonlóan hagyománnyá válik a torta- és muffinfesztivál is. Kifejezték hálájukat a remek szervezésért és a támogatásokért, majd jó szórakozást és kóstolást kívántak a jelenlévőknek. A zsűri elmondta, hogy a bírált versenymunkák között voltak ugyan amatőr alkotások, de igazán kidolgozott, művésziek ugyancsak. Akadt olyan torta, amiről első ránézésre nem tudták megmondani, hogy amatőr vagy gyakorlott cukrász a készítője.

Szebbnél szebb süteményeket, tortákat vonultattak fel a nevezők, igazolva gazdag fantáziájukat, kitartásukat és kézügyességüket

Milyen legyen a tökéletes torta?

Annyi szép alkotás volt, hogy mind a három zsűritag nehezen hozta meg a végső döntést. A torta- és muffinkölteményeknek elsősorban esztétikai szempontoknak kellett megfelelniük. Emellett fontos volt az is, hogy hányféle technológiát használt az alkotó a munka során és mennyire harmonikus mind formáiban, mind színeiben a torta. Nagyon sok formatorta, esküvőre való torta és virágkompozíció született, melyeket más-más kategóriában pontozunk – ismertette Vargáné Orbán Anikó és Nárday Károly.

Kihirdették a nyerteseket

A szakmai zsűri összességében elégedett volt az eredménnyel, így örömmel hirdették ki a helyezetteket. Artisztika kategóriában Pintér Katalin Mária az első, Rugóné Kovács Tünde a második, Király Beáta pedig a harmadik helyezést érte el. Cukorvirág alkotások közül Szabó Katalin, Koller Lászlóné és Németh Noémi lettek dobogósok. A cukrászok közül Illésné Regina Patrícia, Guttmann Adrienn és Férhezli Ninetta került az első háromba, míg az amatőröknél Berecz Dóra, Kovács Luca és Hajas Piroska állhatott a dobogóra. A gyerekeknél muffin kategóriában Pintér Tamás első, Rágyánszki Zoé második és Nagy Vivien a harmadik helyen végzett.

Fotó: Smidhoffer Eszter

A dobogósok mellett Vargáné Orbán Anikó felajánlásából Töreki Vanessza, Hajas Piroska és Berecz Dóra, míg Juhászné Szántó Csilla felajánlásából Bolla Zoltánné kapott különdíjat.

A gyerekeknek rendezett rajzversenyen is szép eredmények születtek. Az első három helyezett Rédei Jázmin, Farkas Bianka és Bakos Rubina lett. A legfiatalabb versenyző, Molnár Emma – négy éves – különdíjban részesült.

Nem maradt el a jótékonykodás sem

A rendezvény jótékonysági eseményként lett meghirdetve, a körülbelül négyszázezer forintos bevételt a tapolcai Együtt a Kézilabdáért Alapítványnak ajánlották fel.

A helyi és környékbeli magánemberek, vállalkozók értékes tárgynyereményekkel támogatták az első tapolcai tortafesztivált.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!