Veszprém

2016.05.12. 15:05

Művészi igényű album és tárlat

Veszprém - Mudrák Attila fotóművész képeiből nyílt kiállítás a Szent Imre piarista és helyőrségi templomban.

Balla Emőke

Székelyföld és a Keleti-Kárpátok talán legkeletibb szögletébe kalauzol Udvarhelyi Nándor kutató és Mudrák Attila fotóművész könyve: a felső-háromszéki vidék római katolikus templomába, a freskós templomba, ahol Szent László király legendájának egyik legteljesebb ábrázolása látható (a 13-14. századból). A faliképek a 19. század végén kerültek elő, a templomot a világ száz legveszélyeztetettebb műemléke között tartják számon. A templomot festett fakazettás mennyezet borítja, karzata, oltárai egy valódi ékszerdobozzá varázsolják.

A tavaly a Kairosz Kiadónál megjelent, tudományos pontossággal és nagy művészi igénnyel megszerkesztett album ismerteti Gelence földrajzi elhelyezkedését, törté-netét. A legérdekesebbek a László király legendáit ábrázoló faliképek, a Passió-ciklus, valamint a templom többi freskója. A Gizella-napokon ezt a kötetet mutatták be az érseki palotában, a Szent Imre piarista és helyőrségi templomban pedig kiállítás nyílt, ahol Mudrák Attila fotói láthatók.

Nagy Károly apátkanonok megnyitójában kiemelte: Udvarhelyi Nándor, a Kárpát-medencei magyar emlékek kutatója érdeme, hogy meglátja a lényeget, a védeni való értéket és felmutatja azt. A fotóművész meglátja Istent a 800 évvel ezelőtti festő ecsetvonásaiban. Istent, aki Krisztuson keresztül vált láthatóvá a világban. A képek a természetfölötti felé irányítják figyelmünket. Láttatják a múltat, de a jövőt is. Érzékeljük a képekről, hogy a templom erős, megtartó-védő erőt sugároz, s ad át mindazoknak, akik kitartanak Isten mellett - mondta az apátkanonok.

A megnyitón és a könyvbemutatón közreműködött a Gizella Női Kar, Borbásné Gazdag Gabriella karnagy vezényletével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!