Veszprém

2015.07.14. 09:21

Gerstmár Ferenc: a hatékony hulladékgazdálkodás alapvető feltétele egy fenntartható városnak

Veszprém - Több nyitott kérdés is akad a hulladékgazdálkodás terén Veszprémben, pedig egy olyan területről beszélünk, amelynek hatékony működtetése alapvető feltétele egy fenntartható városnak – hangzott el Gerstmár Ferenc sajtótájékoztatóján kedden.

Szám Dorottya

Az LMP veszprémi önkormányzati képviselője elmondta, hogy kísérleti jelleggel a nyári időszakra vezette be a helyi szolgáltató a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést Veszprémben, a Dózsaváros központi részén.

Gerstmár Ferenc LMP-s önkormányzati képviselő szerint több nyitott kérdés is akad a hulladékgazdálkodás terén Veszprémben (Fotó: Szám Dorottya)

- A  kísérleti jelleg néhány utcára kiterjedően meglehetősen kevésnek tűnik, és az is kérdés, miért van szükség a kísérletezési fázisra egy Európában már bevált módszernél. A másik probléma, hogy a kirótt díj nem igazságos, mert akkor is ki kell fizetni minimum 60 liter hulladék elszállítását hetente, ha az ügyfél - mondjuk - egy hónap alatt tölti csak meg az ekkora gyűjtőedényt. Ez a szisztéma nem ösztönöz a hulladékcsökkentésre, az arányos díjszabás bevezetése célszerűbb lenne – fogalmazott a képviselő, majd hozzátette, hogy a társasházakat jogszabályok kötelezik, hogy a keletkező kommunális hulladékot zárt térben, erre speciálisan kialakított tárolóban helyezzék el, amennyiben ez csak közterületen helyezhető el.

A jogszabályok alapján született helyi rendeleti szabályozás határideje már többször módosításra került, az ügy még sincs nyugvóponton. Júniusban arról szóltak a hírek, hogy van olyan társasházi egyesület, illetve lakásszövetkezet, amelyik nem elégedett a kialakított struktúrával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!