Veszprém

2015.10.30. 16:27

Tűzoltóautó időkapszulákkal

Veszprém – A sisak, a légzőkészülék, a kisgépek a kedvenc, de a gyerekeknek már az is nagy élmény, ha közelről megnézhetik vagy beülhetnek a tűzoltóautóba – minderre lehetőségük volt a tűztorony szezonzáró programján.

Kutasi Zsófia

200 + 1 éve, 1814-ben épült meg a mai formájában a tűztorony és a mellette található fecskendőház. Az évfordulóhoz kapcsolódva ingyenes nyitva tartással, tárlatvezetéssel és tűzoltóautó-bemutatóval várta az érdeklődőket a tűztorony. A 3-as számú gépjárműfecskendőt a gyerekek birtokba is vették a Hősök kapuja előtt. Kalmár István Gábor szerparancsnok elmondta, a járművön négyezer liter vizet és négyszáz liter habképző anyagot tárolnak, a szakemberek elsődleges feladata a tűzoltás, de a műszaki mentésekhez is őket hívják.


Fotó: Balogh Ákos

Kiss Dávid, a Hősök Kapuja Látogatóközpont vezetője elmondta, a szezonzáró jelképes, azt jelenti, hogy a tűztorony a téli időszakban az időjárási és útviszonyok miatt nem mindig áll a látogatók rendelkezésére. Kiemelte, a tűztorony népszerűsége növekszik, sokan keresik fel mint Veszprém egyik jelképét.

Érdekesség, hogy a Hősök Kapuja Látogatóközpontban immár az állandó kiállítás része az a két időkapszula, melyet 1814-ben az építtetők, korabeli emlékiratokat lezárva, a torony gombjában helyeztek el. A szezonzárón Kákonyi Anna muzeológus tartott szakmai vezetést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!