Veszprém

2014.12.15. 12:49

Diákok a nyitott bíróságon

Veszprém - Együttműködési megállapodást írt alá a Veszprémi Törvényszék és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Pápai Tankerülete a „Nyitott bíróságok” program keretében, a minap – közölte a Naplóval a törvényszék sajtóosztálya.

Kovács Erika

Némethné dr. Szent-Gály Edit és Egyházi Andrea, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) Pápai Tankerületének igazgatója a „Nyitott bíróságok” program keretében írta alá a dokumentumot. A határozatlan időre szóló megállapodás célja – az év elején a Veszprémi Tankerülettel aláírt szerződéshez hasonlóan – az, hogy a tankerület területén a KLIK által fenntartott intézményekben tanuló diákok életkori sajátosságaiknak megfelelően megismerjék az igazságszolgáltatás munkáját, a magyar jogrendszert, hogy jogkövető állampolgárok legyenek. A programokban résztvevő bírák, titkárok és fogalmazók tematizált előadás sorozatokon, köztük Jog a való világban, Jogász születik, A jog árnyékában, Veled is megtörténhet, Éjjel-nappal bíróság, Börtöntitkok címmel beszélnek a szakterületről.  Ily módon többek között tájékoztatják a diákokat a magyar igazságszolgáltatásról, speciális jogi témájú előadásokat tartanak nekik. Megismertetik velük a büntetőeljárást, a gyakori bűncselekmények büntetőjogi következményeit, a személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedések szabályait. Beszélnek a bírói, ügyészi életpályáról, a fiatalkorú és a fiatal felnőtt diákokat érintő, élethelyzetekhez kapcsolódó  szabálysértési, munkaügyi, közigazgatási, polgári jogi szabályokról, tanácsokat adnak a fiatalokat megillető jogokról, kötelességekről. A tanulóknak bemutatják a törvényszéket, akik megtekinthetik a tárgyalótermeket, tájékoztatják őket a bíróság szervezetéről, az eljárásokról. A tizennégy éven felüli diákok bírósági tárgyaláson, vagy  perszimuláción vehetnek részt. Megmutatják a középiskolásoknak a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetet, és az egykori várbörtönt.

A megállapodásról a pápai iskolák igazgatóit a Tankerület 2015. januári ülésén a Törvényszék képviselői és a tankerületi igazgató tájékoztatják. Így lehetőség lesz arra is, hogy az iskolák jelezzék, a „nyitott bíróság” mely programjain kívánnak részt venni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!