Sümeg

2016.10.27. 18:43

Életszerűbbé teszik a telekadó kivetését

Sümeg – Megköszönte egy helyi lakos a város képviselőinek a csütörtöki testületi ülésen, hogy jövő évtől korrigálják az idén januárban kivetett új adónem, a telekadó fizetésére vonatkozó kötelezettségeket.

Penk Tímea

A közel húszmillió forint kivetett adóból szeptember 30-áig több mint tizenötmillió forint folyt be. Közel egy év tapasztalatai azt mutatják, hogy sokakra nem vethető ki telekadó, mert a területükön épület áll, csak az nem szerepel az ingatlan-nyilvántartásban. Aki mezőgazdasági művelésre használja a telket, és az agrárgazdasági kamarától erre igazolást is kapott, szintén nem tartozik a telekadó hatálya alá. Sok olyan önálló helyrajzi számmal rendelkező terület is található a városban, amely családi házhoz tartozik, de nem volták össze ennek magas költségei miatt, inkább méltányossági kérelmet nyújtottak be. Több esetben póthagyatéki eljárás indítására volt szükség, mert az örökösök nem tudtak az elmaradásokról.

Fotó: Penk Tímea

Mindezek alapján 2017 január 1-jétől a képviselő-testület módosítja a helyi rendeletét. Jövőre a telekadó hatálya alá a nyolcszáz négyzetméternél nagyobb alapterületű ingatlanok tartoznak. Az új adóalanyok részére türelmi időt biztosítanak: aki magánszemélyként vásárol egy területet, két évre mentességet kapna a telekadó alól. Aki nem építi be a területet két év alatt, az visszamenőleg is köteles megfizetni a telekadót.

A képviselő-testületi ülésen résztvevő helyi asszony örömmel fogadta a változtatást, mert a lakóháza melletti telket úgy használja, hogy az önálló helyrajzi számmal rendelkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!