Sport

2015.07.01. 20:36

Svájci siker született a Kékszalagon, másodpercek döntöttek!

Balatonfüred - A svájci induló diadalmaskodott a 47. Kékszalag Árkád Nagydíjon. A Safram negyedórával volt jobb, mint a tavalyi bajnok. Az egytestűek között 15 másodperc döntött.

Horváth Gábor

Összefoglaló a vízi Forma-1 első napjának eseményeiről:

Pénteken hajnalban futott be a Kékszalag tókerülő vitorlásverseny idei győztese, a Safram nevű katamarán egészen pontosan 02:06-kor érkezett vissza Balatonfüredre egy szélcsendes, rendkívül küzdelmes, de izgalmas futamot követően. Csütörtök reggel kilenc órakor 540 hajó vágott neki a mintegy 160 kilométer hosszú Balaton kerülő viadalnak. Az első, balatonkenesei bóját követően Litkey Farkas új vitorlása, a Cellum és a Christophe Peclard kormányozta Safram állt az élre. Utóbbi némi előnyre tett szert, ám Tihany után a kevéske szél is megállt és tíz-tizenegy vitorlás verődött össze egy közös élbojba.

Az esélyes katamaránok mellett jól tartotta magát a két gyors egytestű, a Király Zsolt irányította Raffica és a Kaiser Kristóf kormányozta Principessa.

Hosszabb esemény nélküli szakasz következett, majd Keszthely előtt a Safram ismét előnyt tudott szerezni. Mint később kiderült, ez döntőnek bizonyult, a vetélytársak ezt követően már csak bottal üthették a svájciak nyomát.



Az idei verseny időjárási körülményei kedveztek a Safram nevű, Ventilo M1 típusú katamaránnak, amely ügyesen taktikázottFotó: Penovác Károly

A keszthelyi bójánál a Safram mögött negyedórás lemaradással Józsa Márton katamaránja, a címvédő Fifty-fifty fordult, majd sorrendben a Friss Víz, a Principessa, a Raffica, a Black Jack, a Rapidpohen, a Cellum, a Naturaqua, és az RSM-DTM következett.

A Ventilo M1 típusú Saframon egy rendkívül összeszokott, rutinos csapat dolgozott, ráadásul a svájciaknak kedvezett a gyenge szél.

A Fifty-fifty közel volt, ám előzni nem tudott. Józsa Mártonék végül negyedórás hátránnyal érték el a balatonfüredi kikötőt.

A harmadik helyen Litkey Farkas katamaránja futott be.

A két egytestű rivalizálása egészen az utolsó méterekig izgalmas volt, a Raffica végül mindössze 15 másodperccel bizonyult jobbnak a Principessánál.

A 47. Kékszalag végeredménye, az élmezőny: 1. Safram (Christopher Peclard) 02:06, 2. Fifty-Fifty (Józsa Márton) 02:21, 3. Cellum (Litkey Farkas) 02:44, 4. Friss Víz (Petrányi Zoltán) 03:11, 5. RSM-DTM (Vándor Róbert) 03.13, 6. Black Jack (Nagy Attila) 03:17, 7. Naturaqua (Ronald Gaebler) 03:19, 8. Raffica (Király Zsolt) 03:33, 9. Principessa (Kaiser Kristóf) 03:33, 10. Rapidophen (Váradi Szabó János) 04:04.

Egy nap alatt százan sem értek be

A több mint 17 órát vitorlázó győztes és az élboly tagjai mellett nem szabad megfeledkezni a mezőny nagyobbik részét alkotó, több, mint egy napot a vízen töltő hajókról. A nehéz körülmények miatt sokan feladták a küzdelmet, péntek reggelig alig százan értek célba. A verseny kétnapos, azaz szombat reggel kilenc óráig tart.

 

Tudósítás percről-percre a helyszínről:

Talán még a megszokottnál is nagyobb várakozás előzte meg az idei Kékszalag-viadalt, Európa legnépesebb és leghosszabb tókerülő versenyén igazi csodagépek várják, hogy összemérjék sebességüket, tudásukat. Ezektől a 21. századi technikával kialakított vitorlásoktól jó szélben igazi vízi-Forma-1-et várhatunk!

A Józsa Márton kormányozta Fifty-fifty tavaly óriási rekorddal győzött, de idén még a megszokottnál is komolyabb kihívókkal kell szembenéznie, többek között a tizenegyszeres bajnok Litkey Farkas új vitorlásával.

A csütörtök délelőtt kilenc órakor Balatonfüredről rajtoló esemény persze nemcsak a méregdrága, legmodernebb technikát felvonultató katamaránokról szól, hanem arról a több száz kisebb-nagyobb hajóról, amely még pénteken/szombaton is úton lesz a Balatonfüred–Balatonkenese–Siófok–Keszthely útvonalú, 155 km-es távon. Valamint természetesen az érdeklődőkről is, akik a következő napokban ellepik a várost.

8.00: Az előzetes várakozásokról szerdán szakértőnket, Böröcz Istvánt kérdeztük. Kiderült, hogy a Balatonfüredi Yacht Club ügyvezető igazgatójának van titkos esélyese. Lapunk a címvédő Józsa Mártont is megszólaltatta, a Fifty-fifty kapitánya 6-8 olyan vetélytársat vett számba, akik mellettük jó eséllyel pályázhatnak az első helyre. Józsa szoros, izgalmas viadalt vár.

8.30: Nagy a készülődés, a füredi vízparton a kikötő környékén lépten-nyomon vitorlás csapatokba botlik az ember. A nézők is gyülekeznek. Mi elfoglaltuk a helyünket a médiahajónak kinevezett Csobáncon. Ja, és a legfontosabb: szélnek egyelőre nem sok nyoma...

8.50: Hamarosan rajt. A vitorlások katonás sorban állnak a képzeletbeli startvonalon, a hajórengeteg több kilométer hosszan nyúlik a déli part irányába.

9.00: Elrajtolt a mezőny, indulhat a buli, a száguldás egyelőre nem, továbbra is gyenge a szél.

9.30: Az északi-parton haladók közül a hírek szerint a Sirocco sz első. A katamaránok a déli oldalon vannak.

10.00: Nagyon érdekesen alakul a verseny. Aki az északi partot választotta, előnyhöz jutott, a délebbre próbálkozó katamaránok egyelőre vesztegelnek. Jelenleg az Avatar áll az élen, de nagyon jó pozícióban van Litkey Farkas katamaránja, amely remek taktikával középvízen halad.
Böröcz István: - A rajt után szétszakadt a mezőny. A déli oldalt választó katamaránok csapdába kerültek, míg az északi part mentén hajózók lassan elérik Balatonalmádi vonalát. A helyzet a kenesei bója után változhat, akkor felgyorsul majd a verseny.

11.00: Az északi oldalon gyengült a szél. A feljebb kormányzó katamaránok is ott küzdenek, úgy tűnik, a legjobb helyzetben Litkey Farkas hajója van, amely valamivel több, mint öt kilométerre hajózik a balatonkenesei bójától. Az élmezőny 4-5 csomóval halad.

11.43: Az első forduló előtt gyorsult a mezőny. A legjobb pozícióban fej-fej mellett Likey Farkas Cellum és Christopher Peclard Safram nevű katamaránja van. Őket követi Roland Gäbler (Naturaqua), egy másik útvonalon pedig a Józsa Márton kormányozta Fiftí-fifty hasít a bója felé.

11.50: A Cellum vette elsőnek a bóját, mögötte néhány másodperccel a Safram fordult. Körülbelül negyedórás hátránnyal a Fifty-fifty kerülte meg harmadiknak a bóját.

Hivatalos sorrend a balatonkenesei bójánál, a legjobb tíz:  1. 11:46:51 Cellum - Litkey Farkas, 2. 11:47:21 Safram - Rodolphe Gautier (SUI), 3. 11:58:20 Fifty-fifty - Józsa Márton, 4. 12:01:26 Raffica - Király Zsolt, 5. 12:01:37 Friss Víz - Petrányi Zoltán, 6. 12:01:42 Naturaqua - Ronald Gäbler (AUT), 7. 12:04:50  Lisa - Büki Gábor, 8. 12:10:31 Black Jack - Nagy R. Attila, 9. 12:10:44 Principessa - Kaiser Kristóf, 10. 12:12:40 RSM-DTM - Vándor Róbert.

12.45: A Safram megelőzte Litkey Farkaséket és nemsokára Siófok elé ér. A Cellum mögött Józsa Mártonék haladnak.

13.20: A svájci Safram vette elsőnek a siófoki bóját, és kissé meg is lépett Litkeyéktől. A Cellum hátránya valamivel több, mint tíz perc.

Böröcz István: - Kenese után sem igazán erősödött a szél, a Safram és a Cellum használta ki a legjobban a pillanatnyi, gyorsan változó viszonyokat. Előbbinek kicsit jobban kedvezett ez a szakasz, sikerült is némi előnyhöz jutniuk a svájciaknak. Persze a dolog még messze nincs lejátszva. Hamarosan megtudjuk, mit hoz a Tihany utáni szakasz, amely vízválasztó, s általában gyorsulást szokott jelenteni a hajóknak.

A siófoki bójasorrend: 1. Safram, 2. Cellum, 3. Black Jack, 4. Principessa, 5. Fifty-fifty, 6. Raffica, 7. RSM-DTM, 8. Friss Víz, 9. Lisa, 10. Naturaqua.

14.30: Az első két helyezett áthaladt a tihanyi csövön. A Safram és a Cellum után a Nagy Attila irányította Black Jack halad a harmadik helyen.

A tihanyi sorrend: 1. Safram, 2. Cellum, 3. Black Jack, 4. Fifty-fifty, 5. Principessa, 6. Raffica, 7. Friss Víz, 8. RSM-DTM, 9. Rapidophen, 10. Naturaqua.

15.25: Balatonföldvár előtt egy csoportban az élmezőny, egyelőre lassan haladnak.

16.30: Gyorsaság továbbra sincs, izgalmak viszont annál inkább. Öt hajó, sorrendben a Black Jack, a Friss Víz, a Cellum, a Safram és a Fifty-fifty együtt halad az élen. A csoport tagjai egy-másfél kilométeren belül vannak egymástól. Kissé mögöttük két egytestű, a Raffica és a Principessa hajózik. Az élen járók Balatonlelle közelében vannak, míg rengetegen még a kenesei bóját sem érték el. Késő éjszakai befutó várható.

A két nagy esélyes, a Safram és a Cellum továbbra is egymás nyomában, de rajtuk kívül is akad pályázó az első helyre (Fotó: Penovác Károly)

18.10: Nyugaton a helyzet változatlan, az ötös továbbra is együtt haladgat, Fonyód előtt a Safram áll az élen, a többiek körülbelül egy kilométernyire követik a svájciakat. Továbbra is gyenge a szél.

Szakértőnk, Böröcz István helyzetjelentése: - Olyan kevés a szél, hogy mindenki "csíkokat" igyekszik keresni. Ez ilyenkor igazi idegharc. A hajókon komoly fegyelemre van szükség, ha jó a csapat, mindenki csendben van és igyekszik a lehető legkevesebb mozdulatot tenni. Lassan elérkezik a parti-tavi szélváltás ideje, amely kicsit elindíthatja a szelet. Aki ott jót húz, nagyot tud lépni, de az élen állók annyira szorosan vannak, hogy elképzelhető, együtt haladnak egészen a célig. Nagy dolog, szép munka, hogy a két egytestű, a Raffica és a Principessa ilyen jól áll.

19.00: Fonyód és Badacsony között immáron 11 hajó alkot élbolyt. Érdekesség, hogy míg a Cellum és a Rapidophen a déli-parthoz közel halad, addig a többiek (Black Jack, Principessa, Raffica, Fifty-fifty, Friss Víz, Safram, Naturaqua, RSM-DTM, Lisa) északabbra próbálkoznak.

20.20: A Keszthelyi-öböl előtt a Safram vette át a vezetést, mögötte sorrendben a Friss Víz, a Black Jack és a Fifty-fifty, majd a Principessa és a Raffica. Litkey Farkasék, valamint a Naturaqua és a Rapidophen délről igyekeznek az utolsó bója irányába.

21.00: Az élen állók 12 órát hajóztak a rekkenő hőségben és a szélcsendben a keszthelyi bójáig. Elsőként a svájciak fordulnak, őket a Fifty-fifty és a Friss Víz követi majd. Hamarosan részletes sorrenddel jelentkezünk. Sötétben folytatódik a verseny.

A keszthelyi sorrend: 1. Safram, 2. Friss Víz, 3. Fifty-fifty, 4. Principessa, 5. Raffica, 6. Black Jack.

22.20: A svájciakat a Fifty-fifty üldözi, a harmadik helyen a Cellum halad, Litkeyék visszatértek a versenybe. A Raffica és a Principessa egymással is nagy csatát vív, egyikük minden bizonnyal a legjobb egytestű lesz.

23.00: Meglódult a mezőny, legalábbis az eddigi helyzethez képest. A Safram Fonyód előtt jár, mögötte körülbelül 5 kilométeres hátránnyal Fifty-fifty, majd a Cellum hajózik.

23.35: Úgy tűnik, a Safram állandósítani, sőt egy kicsit növelni is tudja előnyét. Nem lesz könnyű megfogni.

Már nem is lehetett megfogni, a Christopher Peclard kormányozta Safram nyerte meg az idei Kékszalagot. A győztes néhány perccel hajnali kettő után ért a füredi kikötőbe. Hihetetlenül hosszú menet volt.


A boldog győztes a célban (Fotó: www.kekszalag.hu)

A második helyen körülbelül negyedórás hátránnyal a címvédő Fifty-fifty futott be, majd 2.45 körül Litkey Farkasék jöttek a Cellummal. Az őket követő négyes - sorrendben a Friss Víz, RSM-DTM, Black Jack, Naturaqua - percekkel előzte egymást.

A legjobb egytestűek viszont csak másodpercekkel! A Raffica orrhosszal nyert a Principessa előtt, megszerezve az egytestű első és az abszolút nyolcadik helyet. A két hajó közel húsz órán keresztül vívott hatalmas párharcot egymással és a végén csupán ennyi döntött.

Köszönjük a figyelmet, a honlap eddigi történetének leghosszabb élő közvetítését olvashatták! Le a kalappal a hajósok előtt, akik közül rengetegen még ma is vízen lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!