Sport

2015.07.01. 16:29

Jó szélben bízva - A címvédő Józsa Márton szoros csatát vár a Kékszalagon

Ha jó lesz a szél, alaposan fel kell kötnie a nadrágot annak, aki le akarja győzni a Fifty-fiftyt. A Kékszalag címvédőjével, a rekordbajnok vitorlás kapitányával beszélgettünk.

Horváth Gábor

Csütörtök délelőtt kilenc órakor elrajtol Európa leghosszabb és legnépesebb tókerülő vitorlásversenye, a 47. Kékszalag Árkád Nagydíj.

A Balatonfüredről induló, hagyományos viadallal kapcsolatban óriásiak a várakozások, hiszen a verseny remek csatát, komoly látványosságot és rengeteg érdekességet ígér.

– Úgy gondolom, szoros verseny vár ránk. Erre enged következtetni a Fehér Szalag is, amelyen csak másodikak lettünk – válaszolta lapunk megkeresésére Józsa Márton, a címvédő Fifty-fifty kapitánya.

Józsa Márton hajója tavaly fantasztikus időt futva tudott győzedelmeskedni a Kékszalagon (Fotó: Penovác Károly)

A Fifty-fifty tavaly elképesztő idővel lett első, 7 óra 13 perc 57 másodperc alatt kerülte meg a Balatont a több mint 150 kilométer hosszú távon. A hajó a múlt hétvégi Fehér Szalagon a tizenegyszeres győztes Litkey Farkas új katamaránjával szemben maradt alul.

Józsa Márton hozzátette: abban a vereségben az ő hibájuk is benne volt, mindenesetre látszik, hogy a két vitorlás között csekély a sebességkülönbség.

– Vannak olyan vetélytársaink, akik könnyű, s olyanok, akik erősebb szélben lehetnek jók. Nem láttuk még a svájciak hajóját, ők is odaérhetnek, úgy számolom, körülbelül 6–8 esélyese van az idei versenynek. Izgalmas lesz – fogalmazott a címvédő kormányosa, aki megjegyezte: a viadal idejére 8–10 csomó közötti szelet jeleznek előre a Balatonon.

– Ennek nagyon örülnék, ha ennél gyengébb lesz a szél, az nem kedvez nekünk, ha viszont erősebb, akkor nehéz dolga lesz annak, aki le akar győzni minket.

 

Összeszokott csapattal indulnak

Józsa Mártonék összeszokott csapattal vágnak neki a viadalnak. A Fifty-fifty legénysége egy tengeri versenyhajón is közösen dolgozik, ami azt jelenti, hogy 60–70 napot vannak együtt egy szezonban. Ebből 20–25 napot töltenek a Balatonon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!