Sport

2015.04.08. 09:08

Máskor is jövünk! Új sportágat próbáltak a fogyatékkal élő gyerekek

Veszprém - Nemcsak értékes, hanem felemelő, megható és meglepő pillanatokkal teli programsorozatot teljesítettek a fogyatékkal élő Veszprém megyei diákok, akik az esemény keretében egy számukra ismeretlen sportággal is megismerkedhettek.

Horváth Gábor

Befejeződött a Szabadidősportra fel! elnevezésű programsorozat, amelyet a Fogyatékkal Élők Veszprém Megyei Sportegyesülete rendezett. A hétalkalmas, három helyszínen, Várpalotán, Veszprémben és Tapolcán szervezett eseményen összesen több mint hatszáz gyermek vett részt.

- Kerestük annak a lehetőségét, hogy bővítsük a sportprogramjaink kínálatát. Pályáztunk erre a versenysorozatra, és sikerült is nyernünk. Elkészítettük a versenykiírást és meghirdettük azt megyénk speciális iskoláiban - mesélte az előzményeket a Naplónak Németh Ferenc.

A Fogyatékkal Élők Veszprém Megyei Sportegyesületének főtitkára elmondta, a programsorozaton tanulásban akadályozott, értelmileg akadályozott és Down-szindórmás gyermekek egyaránt részt vettek. A hagyományos sportágak mellett (erről részletesebben keretes írásunkban számolunk be) a fiatalok egy újdonsággal is megismerkedtek, korábban ugyanis tájékozódási futás még nem szerepelt az ő szabadidős programjaikban.

A gyerekek Németh Zsoltné irányításával ismerkedtek a tájfutással, amelynek nagy sikere volt
Fotó: Molnár Balázs

- Megmondom őszintén, a tájfutástól egy kicsit tartottunk, de nagyon jól sikerült az első alkalom. Egy igazi pozitív meglepetés. A gyerekek hihetetlenül élvezték, akadtak olyan indulók, akik hibátlanul teljesítették a pályát. A tanárok közül többen azt mondták, hogy a nyári programok közé is betervezik ezt a sportágat - fogalmazott Németh Ferenc.

A programsorozat zárórendezvénye a Veszprémi Honvéd SE (VHSE) Tájfutó Szakosztályának közreműködésével jött létre a veszprémi egyetemi stadionban. A szervezők elsőként elmagyarázták a sportág lényegét, megmutatták a helyszínről készült aprólékos térképet, a versenyek során használt elektronikus pontérintő rendszer működését, az ellenőrző pontokat, megtanították az alapvető térképjeleket, végül részletezték a teljesítendő feladatot. A gyerekek ezután indultak a két, 1200 méteres pálya valamelyikén, a térképen bejelölt 18 ellenőrző pontot megkeresni. A célba érkezést követően a vállalkozó kedvűek még egy speciális, mátrix pályát is kipróbálhattak, ott egy kisebb területen kialakított, 4x4 pontos játéktér várta őket.

Németh Zsoltné, a VHSE edzője elmondta: a gyerekek nagy lelkesedéssel vettek részt a programon. - Mivel korábban még egyikük sem hallott a tájfutásról, eleinte kissé tartottak a rájuk váró kihívástól. A stadion kerítéssel körülvett területe azonban biztonságos helyszínt jelentett az életükben először térképpel a kezükben tájékozódni próbáló kisebb-nagyobb gyerekek számára. A terep ezzel együtt kellően változatos ahhoz, hogy megfelelő körülmények között lehessen kipróbálni ezt az összetett képességeket igénylő tevékenységet - foglalta össze a tréner.

Az örömteli hangulatú eredményhirdetésen mindenkinek érem került a nyakába, a joggal büszke hibátlanul teljesítők (13-an is voltak!) pedig egy-egy tábla csokit is kaptak. A legnagyobb elismerés persze a szervezőket érte, hiszen a gyerekek a Máskor is jövünk! felkiáltással búcsúztak tőlük.

Futball, atlétika és ügyességi játékok

A Szabadidősportra fel! elnevezésű programsorozat tavaly szeptember végén kezdődött egy várpalotai mezei futóversennyel, a folytatásban volt teremfoci, terematlétika, akadályverseny és különböző ügyességi feladatokból álló megmérettetés is. Az esemény a tájékozódási futással zárult, amelyet március végén rendeztek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!