Sport

2013.07.09. 11:55

Légi vetélkedés Balatonfőkajáron

Tizenötödik alkalommal rendezték meg a település repülőterén a Sirály kupa elnevezésű hagyományos versenyt.

Novothny Ottó

Vörös Gyula főszervező elmondta, hogy a meteorológiai előrejelzés több résztvevőt is elriasztott. Ennek ellenére, akik eljöttek, izgalmas feladatok végrehajtásával döntötték el a sorrendet, illetve az idő is megfelelő volt a légi vetélkedésre.

A mezőnyben ott volt Thuróczy Endre többszörös világelső, valamint Európa bajnok és Matuska Pál is, aki csapatban végzett a vébén az élen, míg egyéniben a dobogó második fokára állhatott fel.

A házigazdák kérésének megfelelően a rutinos pilóták fiatalabb társaiknak segítettek a feladatok megoldásában motoros, illetve gyalogos kategóriában.

Érdekesség, hogy a tizenöt esztendős vendéglátó klub meghívta azokat az egykori kollégákat, akik sok–sok esztendővel ezelőtt teljesítettek szolgálatot, az akkor még honvédelmi célokat szolgáló helyszínen. A meghívottakat aztán olyan fényképek másolataival lepték meg, melyek több évtizeddel ezelőtt (például 1964–ben) jelentek meg az újságok híroldalain.

Természetesen a Sirály kupa esti programja a hagyományoknak megfelelően az emlékezésé volt. Részben a múltra, részben azokra a társakkal kapcsolatos élményeiket idézték fel a résztvevők, akik már nem repülhetnek velük.

– Eljöttek a korábbi társak szülei is, így igazán megható volt felidézni az emlékeket – mondta Vörös Gyula.

Végeredmény, (motoros): 1. Thuróczy, ifj. Vörös Gyula (Dunaújváros, Balatonfőkajár), 2. Dorfmeister László (Siófok, ő egyedül hajtotta indult), 3. Szabó Rebeka, Matuska (az első női pilóta aki teljesítette a versenyt, ráadásul bronzérmet is szerzett).

Gyalogosok: 1. Takácsi Géza (Budapest), 2. Ökrös László (Pilis), 3. Horváth Zoltán (Pécs).

Érdekesség, hogy a díjakat Kositzky Attila nyugállományú légierő parancsnok, repülő altábornagy adta át, az arra érdemeseknek.

A programban volt még autogiro bemutató is, amely nagy sikert aratott, a nézők megtapasztalhatták, hogy a szerkezet szeles időben is biztonságosan használható.

Vörös Gyula befejezésül kijelentette: a Sirály kupát jövőre is megrendezik, vagyis a hagyományok nem szakadnak meg a repülőtéren.

 

Együttműködnek a szomszéddal

Vörös Gyula elárulta, hogy Balatonfőkajáron gőzerővel dolgoznak a gépek a motoros, autós verseny és tesztpálya építésén. Ennek tulajdonosa és a repülőklub együttműködési szerződést kötött egymással. Balatonfőkajár határában négyezerháromszáz méteres aszfaltcsík épül, az összes kiszolgáló helyiséggel, valamint egy szállodával. A létesítmény olyan autó és motor versenyek megrendezésére is alkalmas lesz, melyek eddig nem voltak még Magyarországon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!