Kikapcsoló befektetés

2023.11.10. 11:00

Bakonyi hétvége – három Márton-napi programot, három túrát ajánlunk

Kincskereső kalandjárás lesz libás finomságokkal Olaszfaluban Márton-napon, aztán lámpás felvonulás egészen a lovasudvarig, ahol tábortüzet gyújtanak.

Rimányi Zita

A szépalmapusztai állatotthon a Kőris lábánál a nyugdíjas lovak bakonyi mennyországa és gyönyörű kirándulóhely Fotó: Rimányi Zita

Előző nap Porván szintén a lámpások és a lila hagymás libazsíros kenyér kerül a fókuszba a forgatagon, a zirci piacon meg libasimogató lesz. A bakonyi kulturális programokhoz három túraútvonalat is ajánlunk most hétvégére, az egyik esős időben nehéz terepet jelent, a másik kettőtől semmikép sem kell megijedni. Mindegyik program és túra kikapcsoló befektetést biztosít.
Programok
1. Forgatag Porván lila hagymás libazsíros kenyérrel
Márton-napi forgatagot szervez az önkormányzat Porván, a polgármesteri hivatal udvarában november 10-én, pénteken 14 órától. Az esemény vendége lesz Nobilis Márton Pál, az agrártárca államtitkára és Kovács Zoltán országgyűlési képviselő. Velük fórum keretében beszélgethetnek az érdeklődő helyiek. Műsort adnak az iskolások, nótaénekes is fellép, és kézműves-foglalkozásokat tartanak a résztvevőknek, még a lampionos felvonulás előtt. Libazsíros, lila hagymás kenyeret, forralt bort és teát kínálnak a rendezvényen.

2. Libát sütöttek tésztából kalandjáróknak
A Köveskút Kulturális, Hagyományápoló és Természetvédő Egyesület Márton-napi családi programokat szervez Olaszfaluban november 11-én, szombaton a közösségi házban. A kincskereső túra 13 órakor kezdődik, 15 órától lehet lámpásokat készíteni. A lámpás felvonulás 17 órakor indul el a Zöldág Lovasudvarhoz, ahol 18 órakor tábortüzet gyújtanak, és libazsíros kenyeret kínálnak a résztvevőknek teával.

3. Libasimogató a piacon
November 11-én, szombaton Márton-napi piacra várják a zirci termelői és kézműves vásár szervezői a városközpontba, a Reguly-múzeum kertjébe az érdeklődőket 8 és 12 óra között. Lesz aszfaltrajzverseny, és zord időjárás esetén papírra lehet rajzolni ​a piac épületében. A Lúdas Matyi című filmet szintén a piac épületében vetítik le, meleg ruha szükséges, és teával várják a mozizókat. A rajzverseny eredményhirdetését 11 órakor tartják meg. A piac ideje alatt libasimogatásra nyílik lehetőség.

Túrák
1. Don Quijote nyomában – a piroson a tési szélmalmokig
Vezetett túrán fedezhetik fel a kéktúra legszebb ösvényeit, a piros túra rejtett zugait, a Bakony dimbes-dombos, festői tájait az érdeklődők november 11-én, szombaton 10 órától. A gyülekező Bakonynánán lesz, a faluvégi parkolóban.
A táv 15 kilométeres, a program öt órán át tart. A körtúra regisztrációhoz kötött.

2. Különleges szurdok a vár alatt
A Kőmosó egy cseszneki szurdok híres szomszéddal, a vár alatt található. A sziklamászók kedvencei a Kőmosó-szurdok falai, de családosan, felszerelés nélkül is végig lehet sétálni a köztük húzódó völgyben. Kevesebben ismerik, mint a falu felett magasodó várat, pedig annak közelében található, és ha már az erődítmény miatt ellátogatunk a bakonyi faluba, ezt a mélyedésben vezető turistautat nem érdemes kihagyni.

3. Körbesétálható a nyugdíjas lovak bakonyi mennyországa
A Gut Aiderbichl szépalmapusztai állatotthona bejelentkezés nyomán látogatható, de anélkül is érdemes a környéken sétálni, körbejárhatók a kifutók, láthatjuk a szürkemarhákat, a göndör szőrű mangalicákat vidáman dagonyázni, hallhatjuk a kecskéket több szólamban mekegni, és a Kőrishez közeli táj látványa is csodás. S itt van egy arborétum, az is tele különlegességekkel, s egy hotel, ha kávé mellett melegednénk, abban pedig a csodás udvart nem szabad kihagyni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!