Hirdetés

2024.08.26. 08:00

Hőszigetelnél? Segítünk az anyagválasztásban!

PR cikk

Az épületek energiahatékonyságának növelése érdekében az utólagos hőszigetelés egyre nagyobb figyelmet kap. Két népszerű hőszigetelési rendszer, az EPS (Expandált Polisztirol) és a gyapotos szigetelés (például ásványgyapot vagy üveggyapot), jelentős különbségeket mutatnak mind anyagfajtákban, mind anyagmennyiségben. Az alábbiakban részletesen áttekintjük ezen különbségeket, valamint a rendszer kiegészítő termékeit, mint például a ragasztó, háló, dűbel és vakolat.

 

Anyagfajták

EPS (Expandált Polisztirol):
Összetétel: Az EPS egy műanyag alapú hab, amelyet polisztirolból készítenek. Az alapanyag granulátumokat hő hatására expandálják, így létrejön egy könnyű, mégis tartós habszerkezet.
Tulajdonságok: Az EPS kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, alacsony hővezetési tényezővel (λ=0,035-0,045 W/mK). Víztaszító, nem szívja magába a nedvességet, ezért hosszú távon is megőrzi szigetelő képességét. Könnyű kezelni és vágni, ami megkönnyíti a telepítést.

 


Gyapotos szigetelés:
Összetétel: Az ásványgyapot és üveggyapot szigetelések természetes és újrahasznosított anyagokból készülnek. Az ásványgyapot kőzetből, míg az üveggyapot újrahasznosított üvegből és homokból készül.
Tulajdonságok: A gyapotos szigetelések szintén jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek (λ=0,030-0,045 W/mK), de egyúttal kiváló hangszigetelő tulajdonságokkal is bírnak. Az ásványgyapot tűzálló, és képes ellenállni magas hőmérsékleteknek, ami biztonsági szempontból előnyös.

 

Anyagmennyiség

EPS:
Szükséges vastagság: Az EPS szigetelés hatékonysága a vastagsággal növelhető. Általánosan a 10-20 cm vastagságú EPS lapokat használják külső szigetelésként, de az optimális vastagság függ az épület energetikai követelményeitől.
Súly: Az EPS könnyű anyag, ami előnyös a szerelés szempontjából. Például egy 10 cm vastag EPS lap négyzetméterenként mindössze 2-3 kg-ot nyom.
Gyapotos szigetelés:
Szükséges vastagság: Az ásványgyapot vagy üveggyapot szigetelések esetében is hasonló vastagságok szükségesek, mint az EPS esetében, tehát általában 10-20 cm vastagságú táblákat alkalmaznak.
Súly: A gyapotos szigetelések nehezebbek az EPS-nél. Például egy 10 cm vastag ásványgyapot lap négyzetméterenként 5-7 kg-ot is nyomhat, ami a szerelés során nagyobb fizikai erőfeszítést igényelhet.

 

Kiegészítő termékek

Ragasztó:
EPS: Az EPS lapok rögzítéséhez speciális polisztirol ragasztót használnak, amely jól tapad az alapfelülethez és a polisztirolhoz is. Ez a ragasztó általában cement alapú vagy diszperziós kötőanyagú.
Gyapotos szigetelés: Az ásványgyapot és üveggyapot táblákhoz is cement alapú ragasztókat használnak, amelyek biztosítják a megfelelő tapadást és szilárdságot.
Háló:
Mindkét rendszer esetében: Üvegszálas hálót használnak, amelyet a ragasztórétegbe ágyaznak. Ez a háló növeli a rendszer mechanikai szilárdságát és ellenállását a repedésekkel szemben.
Dübel:
EPS: Az EPS lapok rögzítéséhez műanyag dűbeleket használnak, amelyek könnyűek és nem okoznak hőhidat. A dübelek méretét az EPS lapok vastagságához igazítják.
Gyapotos szigetelés: Az ásványgyapot és üveggyapot táblákhoz fémdübeleket használnak, amelyek erősebb rögzítést biztosítanak a nehezebb anyagok számára.
Vakolat:
EPS: Az EPS rendszerek esetében vékony rétegű, rugalmas vakolatot használnak, amely ellenáll az időjárási viszontagságoknak és UV sugárzásnak.
Gyapotos szigetelés: Az ásványgyapot és üveggyapot szigeteléseknél szintén vékony rétegű vakolatot alkalmaznak, amely jó páraáteresztő képességgel rendelkezik, így segíti a falak természetes lélegzését.

 

Összefoglalva, az EPS és a gyapotos hőszigetelési rendszerek között jelentős különbségek vannak mind anyagfajtákban, mind anyagmennyiségben, valamint a kiegészítő termékek tekintetében is. Az EPS könnyű, víztaszító, és könnyen kezelhető, míg a gyapotos szigetelések tűzállóak, jó hangszigetelők, és nehezebbek. Az optimális szigetelési megoldás kiválasztása függ az épület specifikus követelményeitől, a rendelkezésre álló költségvetéstől és az alkalmazás helyétől. Mindkét rendszerhez tartozó kiegészítő termékek biztosítják a hőszigetelés tartósságát és hatékonyságát, így a teljes rendszer megfelelő kiválasztása és telepítése kulcsfontosságú a kívánt eredmények eléréséhez.

Lang Építőanyag Kereskedés Veszprém

Kapcsolat:
Cím: 8411 Veszprém-Kádárta, Győri út 1.
Tel.:    +36 88 458 500
E-mail: [email protected]
    
Nyitvatartás:
H-P: 7:00-16:00 óráig
Szo: 7:00-12:00 óráig

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában