Izraeli–palesztin konfliktus

2023.10.24. 05:57

Újabb döbbenetes Hamász-videókat mutattak be a külföldi újságíróknak

Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Megrongált autókat néznek meg izraeli katonák a Gázai övezet közelében fekvő izraeli Reim kibuc környékén rendezett elektronikus zenei fesztivál helyszínén 2023. október 13-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Ariel Schalit

Vörös Félhold: élelmiszert, ivóvizet és gyógyszereket szállító teherautók jutottak be Gázába

Élelmiszert, ivóvizet és gyógyszereket szállító nyolc teherautó jutott be a Gázai övezetbe Egyiptom felől - közölte kedden este a Palesztin Vörös Félhold segélyszervezet.

A tájékoztatás szerint ez már a negyedik segélykonvoj, amely a harcok kirobbanása óta elérte az elszigetelt palesztin térséget. A Vörös Félhold hozzátette, hogy a teherautókból öt ivóvizet, kettő élelmiszert, egy pedig gyógyszereket szállított.  Nem sokkal korábban az ENSZ még arról számolt be, hogy a nap folyamán nem jutottak be segélyeket szállító teherautók a rafahi határátkelőn keresztül a Gázai övezetbe. Lynn Hastings ENSZ-tisztségviselő szerint kedden több mint húsz teherautónak kellett volna megérkeznie a palesztin területre.

Izrael ENSZ nagykövete lemondásra szólította fel António Guterrest kijelentései miatt

Izrael ENSZ nagykövete lemondásra szólította fel kedden António Guterres ENSZ-főtitkárt a közel-keleti konfliktussal kapcsolatban tett kijelentései miatt.

Gilad Erdan vérvádnak nevezte a világszervezet vezető diplomatájának azon nyilatkozatát, miszerint 

az iszlamista Hamász terrorszervezet támadását a palesztinok Izrael általi évtizedes elnyomásának szövegkörnyezetében kell szemlélni.

Erdan kijelentette, hogy Guterres fittyet hány az izraeli lakosság szenvedéseire. 

Úgy gondolom, a főtitkárnak le kell mondania

- húzta alá.

KOHEN, Eli
Eli Kohen izraeli külügyminiszter felszólal az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) az izraeli-palesztin konfliktus miatt összehívott ülésén a világszervezet New York-i székházában 2023. október 24-én
Fotó: EDUARDO MUNOZ / Forrás: MTI/EPA

Korábban már Eli Kohen izraeli külügyminiszter lemondta tervezett találkozóját António Guterres főtitkárral.

Újabb döbbenetes Hamász-videókat mutattak be a külföldi újságíróknak

Az izraeli hadsereg hétfőn újságíróknak tartott vetítést a Hamász terroristáinak október 7-i vérengzéseiről készült felvételekből, hogy emlékeztesse a világot a két héttel ezelőtti Izrael elleni támadás brutalitására. A Tel-Aviv melletti katonai bázison tartott vetítés zártkörű volt, felvételeket nem lehetett készíteni – adta hírül a Mandiner.

A videóból – amelynek alapját több száz órányi testkamerás felvételek képezték – a BBC írt cikket. Az egyik legdurvább felvétel az volt, amin egy kibucban élő apa két kisfiával egy óvóhelyre siet, de a Hamász terroristái bedobnak egy gránátot, megölve az apát és megsebesítve a gyerekeket. Miután a két vérző fiú sokkos állapotban, sikoltozva visszabicegett a házba, egy terrorista teljes nyugalomban besétált az épületbe, kinyitotta a hűtőt, és belekortyolt egy ott talált üdítőbe, de a gyerekeket életben hagyta.

Egy másik videón Hamász egyik fegyverese az egyik áldozat telefonjáról hazatelefonál a Gázában élő szüleinek, és azzal dicsekszik, hogy „legalább tíz zsidót ölt meg puszta kézzel”. Majd hozzátette: „Anya, a fiad egy hős”.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Haladéktalan tűzszünetet és a palesztinok védelmét sürgette a palesztin elnök

A Gázai övezetben haladéktalan tűzszünetet és a palesztinok védelmét sürgette Mahmúd Abbász palesztin elnök kedden Emmanuel Macron francia államfővel a Palesztin Nemzeti Hatóság székhelyén, Rámalláhban tartott találkozóján.

ABBÁSZ, Mahmúd; MACRON, Emmanuel
Mahmúd Abbász palesztin elnök (középen, j) Emmanuel Macron francia elnököt (középen, b) fogadja Rámalláhban 2023. október 24-én
Fotó: Christophe Ena / Forrás: MTI/EPA/AP pool

Abbász felszólította hivatali partnerét, hogy segítsen véget vetni az „agressziónak” a Gázai övezetet uraló szélsőséges Hamász és Izrael háborújában.

Látom, hallom a civil lakosság szenvedését a Gázai övezetben és Franciaország számára semmi sem igazhatja ezt

– hangsúlyozta Macron hozzátéve, hogy a palesztin, izraeli és francia életek egyenlő értékkel bírnak.

Amerikai külügyminiszter: Washington nem akar háborút Iránnal, de megvédi magát

Az Egyesült Államok nem akar konfliktust Iránnal, de ha Teherán vagy szövetségesei amerikaiakat támadnak meg, Washington gyorsan és határozottan fog cselekedni - jelentette ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden az ENSZ-ben tartott felszólalásában.

Az Egyesült Államok nem törekszik konfliktusra Iránnal. Mi nem akarjuk, hogy ez a háború kiszélesedjen, de ha Irán vagy szövetségesei bárhol amerikaiakra támadnak, ne legyen kétség afelől, hogy megvédjük az embereinket, megvédjük a biztonságunkat, méghozzá gyorsan és határozottan

– hangoztatta Blinken.

THOMAS-GREENFIELD, Linda; BLINKEN, Antony; GUTERRES, António
Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, Antony Blinken amerikai külügyminiszter és António Guterres ENSZ-főtitkár (b-j) az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) az izraeli-palesztin konfliktus miatt összehívott ülésén a világszervezet New York-i székházában 2023. október 24-én
Fotó: Seth Wenig / Forrás: MTI/AP

Ajmán Szafadi jordániai külügyminiszter az ENSZ-ben arra figyelmeztetett, hogy valós annak a veszélye, hogy a konfliktus kiszélesedik.

Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy ezt megállítsuk. Ugyanakkor fennáll a veszélye, hogy a konfliktus átterjedhet Ciszjordániára, Libanonra, és egyéb területekre is. Ezt senki sem akarja, mindannyian ez ellen dolgozunk.

– fogalmazott Blinken erre reagálva.

Blinken felszólította a teheráni vezetést, hogy akadályozza meg az Irán által támogatott libanoni siíta Hezbollahot beavatkozását a konfliktusba.

A nap folyamán nem jutott be segély Gázába, leállhat az UNRWA tevékenysége

Kedden nem jutottak be a Gázai övezetbe segélyeket szállító teherautók a rafahi határátkelőn keresztül Egyiptomból a Gázai övezetbe – közölte az ENSZ.

Reméljük, holnap bejuthatnak a Gázai övezetbe – mondta Eri Kaneko, a világszervezet humanitárius segítségnyújtási ügyekben illetékes szóvivője.
   Lynn Hastings ENSZ-tisztségviselő szerint kedden több mint húsz teherautónak kellett volna megérkeznie a palesztin területre, amelybe szombat óta összesen 54 teherautó érkezett élelmiszerrel, gyógyszerekkel és ivóvízzel.

Humanitárius segélyszállítmánnyal megrakott kamion a Nasszer kórház területén a Gázai övezet déli részén fekvő Hán Juniszban 2023. október 23-án
Fotó: Haitham Imad / Forrás:  MTI/AP

Az ENSZ palesztinokat segélyező ügynöksége (UNRWA) kedden közölte, hogy szerda estig kénytelen lesz leállni tevékenységével, ha nem érkezik üzemanyag az övezetbe.

Az izraeli külügyminiszter elutasította a fegyverszüneti javaslatokat

Eli Kohen izraeli külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt felszólalva határozottan elutasította a Gázai övezetre vonatkozó fegyverszüneti javaslatokat.  

Az izraeli diplomácia vezetője megkérdezte a tanácstól, hogy tagjai szerint mi lenne az „arányos válasz” a csecsemők meggyilkolására, a nők megerőszakolására és az áldozatok lefejezésére, majd fényképeket mutatott fel a Hamász által túszul ejtett 200 ember közül néhányról.

Hogyan köthetnénk tűzszünetet olyasvalakivel, aki felesküdött az elpusztításunkra? Nem mi akartuk ezt a háborút, de afelől nincs kétségünk, hogy győzni fogunk

– hangsúlyozta Kohen, aki szerint a Hamász „az új náciknak”.

Ahogy a civilizált világ összefogott a nácik legyőzésére, és ahogy a civilizált világ összefogott az Iszlám Állam legyőzésére, a civilizált világnak most egységesen Izrael mögé kell állnia a Hamász legyőzése érdekében

– mondta.

KOHEN, Eli
Eli Cohen izraeli külügyminiszter (j) felszólal az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) az izraeli-palesztin konfliktus miatt összehívott ülésén a világszervezet New York-i székházában 2023. október 24-én
Fotó: Seth Wenig / Forrás: MTI/AP

Nem sokkal később a miniszter azt is tudatta, hogy lemondta tervezett találkozóját az ENSZ-főtitkárral, miután António Guterres élesen bírálta Izrael műveleteit a Gázai övezetben, amelyek szerint "világosan megsértik a humanitárius jogot" és kollektív büntetéssel érnek fel.

Nem fogok találkozni az ENSZ-főtitkárral. Október 7. után nincs már helye kiegyensúlyozott álláspontoknak. A Hamászt el kell törölni a Föld színéről

– írta a közösségi médiában az izraeli külügyminiszter.

Élesen bírálta a humanitárius jog megsértését az ENSZ-főtitkár

António Guterres ENSZ-főtitkár élesen bírálta Izraelt a Gáza elleni könyörtelen légicsapások miatt, amelyeket a Hamász fegyveresei által több mint két héttel ezelőtt izraeliek ellen elkövetett mészárlásokra válaszul indítottak.

Az október 7-i terrortámadások után Izrael a Gázai-övezet déli részére történő evakuálására szólította fel a palesztin civil lakosokat.

A civilek védelme nem azt jelenti, hogy több mint 1 millió embert utasítanak arra, hogy vonuljanak délre, ahol nincs menedék, nincs élelem, nincs víz, nincs gyógyszer és nincs üzemanyag, majd folytatják a déli területek bombázását

– mondta Guterres az ENSZ Biztonsági Tanácsának New York-i ülésén kedden.

Guterres szerint a Gázába bejuttatott segély "csepp a tengerben". A segélynek korlátozások nélkül kell eljutnia a rászorulókhoz - tette hozzá.

Ilyen kritikus pillanatokban fontos igazán az elvek tisztázása, kezdve a civil lakosság védelmével

– jelentette ki Guterres.

GUTERRES, António
António Guterres ENSZ-főtitkár felszólal az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) az izraeli-palesztin konfliktus miatt összehívott ülésén a világszervezet New York-i székházában 2023. október 24-én
Fotó: Seth Wenig / Forrás: MTI/AP

Az ENSZ-főtitkár azt is elmondta, hogy a palesztinok sérelmei nem legitimálhatják a Hamász visszataszító támadásait, ahogyan azok sem igazolhatják a palesztin lakosság kollektív megbüntetését.

Fontos elismerni, hogy a Hamász támadásai nem vákuumban történtek. A palesztin nép 56 év fojtogató megszállást élt át

– fejtette ki a portugál politikus.

Izrael ENSZ-nagykövete megdöbbentőnek nevezte Guterres kijelentéseit. 

Igazán szomorú, hogy a holokauszt után létrejött szervezet vezetője ilyen nézeteket vall 

– írta Gilad Erdan az X-en, aki szerint arról beszélni, hogy a Hamász támadásai nem légüres térben történtek, a terrorizmus és a gyilkosság mentegetésével ér fel.

Kreml: a Hamásznak szabadon kell engednie túszait

Azonnal szabadon kell engedni a Hamász pelesztin szervezet által túszul ejtett összes embert – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak.

Azt mondta, a Kremlnek nincsenek adatai a túszul ejtett vagy megölt oroszok számáról. Peszkov szerint Moszkva arról sem rendelkezik "pontos információkkal, hogy hogyan és mikor" térhetnének vissza a túszok, de minden lehetőséget kihasznál, hogy felvegye a kapcsolatot a konfliktusban érintett mindkét féllel.

Eddig nem jártunk sikerrel, de folytatjuk ezeket az erőfeszítéseket

– hangoztatta a szóvivő.

Russia marks 78th anniversary of Victory Day
Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a május 9-i győzelmi napi parádén Moszkvában
Fotó: Sefa Karacan / Forrás: AFP

Megismételte, hogy Oroszország „következetes” álláspontot képvisel a konfliktusban.

Elítéljük a terrorizmus minden megnyilvánulását. Álláspontunk szerint minél hamarabb biztosítani kell a tűzszünetet, és a problémára megoldást kell találni. Ennek az az alapja, hogy a palesztinok számára biztosítani kell egy független államot 

– mondta Peszkov.

Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Edogan török elnök kedden telefonon folytatott eszmecserét a közel-keleti válságról. Peszkov azt mondta, hogy Moszkva hasonló kapcsolatfelvételt nyugati vezetőkkel nem tervez az ügyben.

Sokkot kapott az egyik túsz édesanyja, miután felvételt látott a megcsonkított gyermekéről

Rachel Goldberg 23 éves fia, az amerikai–izraeli kettős állampolgár Hersh Goldberg-Polin is a túszok egyike. A kétségbeesett édesanya az elmúlt több mint két hétben folyamatosan azért küzdött, hogy hírt kapjon fiáról, és sürgesse a túszok szabadon bocsátását – adta hírül a magyar Nemzet.

Többek között a CNN-nek is beszélt, az interjú azonban óriási sokkot hozott Goldberg számára. 

Anderson iszonyú felvételt mutatott Hersh Goldberg-Polin szüleinek. A videón látszik, ahogy a fiatalember felmászik a terroristák teherautójára.

„De aztán megfordul, meglátod ezt a véres csonkot, és eláll a lélegzeted” – érzékeltette az őket ért sokkot az édesanya.

Hersh egyik karja ugyanis leszakadt a támadásban.

ENSZ: a segélyek akadálytalan bejuttatására van szükség Gázában

A Gázába érkező segélyszállítmányok akadálytalan és folyamatos áramlását sürgette kedden az ENSZ palesztinokat segélyező ügynöksége (UNRWA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) két héttel a Hamász Izrael elleni támadását követően indított izraeli műveletek megkezdése után.

A Gázába érkező humanitárius és orvosi segítségnyújtás akadálytalan és folyamatos áramlására szólítunk fel

– mondta Tamara Alrifai, az UNRWA közel-keleti szóvivője. Elmondása szerint a Gázába érkező teherautókon hozott szállítmányokat nem lehet az utcán élő emberek szükségleteihez mérni, ráadásul üzemanyagot sem küldtek az övezetbe, ami a segítségnyújtás legfontosabb részét jelentené.

Humanitárius segélyszállítmánnyal megrakott kamion a Nasszer kórház területén a Gázai övezet déli részén fekvő Hán Juniszban 2023. október 23-án
Fotó: Haitham Imad / Forrás: MTI/EPA

Kifejtette, hogy sürgős szükség van üzemanyagra, mivel anélkül a teherautók nem tudnak közlekedni, az aggregátorok nem tudnak áramot termelni a kórházak számára, valamint a pékségeket és a tengervíz sótalanítására létrehozott üzemeket sem tudják működtetni.

A Gázai övezet három kulcsfontosságú kórházába már megérkeztek a gyógyszerszállítmányok és az egészségügyi felszerelések, de az északi területekre még nem tudtak szükséges felszereléseket és üzemanyagot eljuttatni – tudatta Rick Brennan, a WHO regionális veszélyhelyzeti igazgatója.

Balhé az MMA-gálán: angolul békét, csecsenül fegyvert kért Palesztinába a ketrecharcos (VIDEÓ) 

Nem volt a helyszínen tolmács, így nem értették Hamzat Csimajev szavait. Szombat este tartották az Ultimate Fighting Championship abu-dzabi gáláját, ahol Hamzat Csimajev csecsen származású svéd ketrecharcos győztes mérkőzése után az izraeli háborúról beszélt. Mint mondta, „nem volt boldog” a ketrecben, mert „nem jó látni, ahogy gyerekek halnak meg”.

Muszlimok, keresztények, zsidók, nem számít. Éljünk együtt ezen a világon. Legyünk boldogok!

– hangoztatta angolul Csimajev. Azért fontos kiemelni, hogy angolul, mert ezt követően csecsenül is szólt, amit csak később tudtak lefordítani, hiszen a helyszínen nem volt tolmács. Azonban amit mondott, az később nagy port kavart:

Főnök, nem nehéz itt lenni a ketrecben, és érted harcolni. De ha engedélyt adsz rá, akkor én leszek az első, aki Palesztinába megy, isten szerelmére, adj fegyvert, hogy Palesztinába mehessek! Esküszöm, engem nem úgy neveltek, hogy rövidnadrágban harcoljak. Hűséget esküdtem a vezetőnknek, és esküszöm, ha engedélyt ad rá, akkor én vagyok az, aki kész odamenni [Palesztinába] és kész meghalni. Nem féltem a saját életem, de féltem saját muszlim testvéreim életét

– fogalmazott Csimajev, aki minden bizonnyal Ramzan Kadirovot szólította meg.

Megszólalt a nő, akit szabadon engedett a Hamász: „A földi poklot éltem át” 

Döbbenetes részleteket osztott meg a 85 éves Yocheved Lifschitz, írja a Mandiner.

Az idős asszony azt mondta, a poklot élte át, amikor a Hamász fegyveresei motorbiciklin rabolták el kibucából. Hozzátette, egy kapun keresztül vitték be Gázába, és az út során zúzódásokat szenvedett.

Az izraeli kormány milliárdokat költött a határkerítésre, de semmit sem tett, hogy megakadályozza a Hamász átjutását

– fogalmazott Lifschitz. Mint mondta, amikor leszállt a motorról, az őt üdvözlő emberek azt mondták neki, hogy „hisznek a Koránban”, és ezért nem fogják bántani.

A francia köztársasági elnök Izraelben: „összeköt minket a gyász”

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök kedd délelőtti izraeli látogatásán megemlékezett az október 7-i palesztin támadásokban meggyilkolt harminc francia állampolgárról, szolidaritásáról biztosította Izraelt, és kijelentette, hogy együtt kell harcolni a Hamász palesztin iszlamista szervezet ellen. Az X közösségi oldalon azt írta: "minket és Izraelt összeköt a gyász".

Macron nyilatkozatot tett közzé Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök oldalán a miniszterelnöki hivatalban tartott megbeszélésük után, ahol az Iszlám Állam terrorhálózat elleni harchoz hasonlatos nemzetközi koalíció létrehozását javasolta a Gázai övezetet uraló Hamász ellen. "A terrorizmus elleni küzdelem nem csak Izrael, hanem mindannyiunk számára létkérdés" - mondta.

MACRON, Emmanuel; NETANJAHU, Benjámin
Emmanuel Macron francia elnök és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfõ sajtótájékoztatót tart Jeruzsálemben 2023. október 24-én
Fotó: Christophe Ena / Forrás: MTI/EPA/Pool/AP/

Netanjahu újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy a Hamász barbársága nemcsak a zsidókat, hanem az egész régiót, Európát, a világot fenyegeti. "A franciák ismerik a terrorizmust, nem hajlandóak elviselni ezt a fenyegetést, s Izrael népe is megtagadja, hogy határunkon az Iszlám Állam földsávja legyen. Ez nem Európától több ezer kilométerre van, hanem olyan, mintha az Iszlám Állam Párizs külvárosában lenne, ahonnan 20 perc alatt el lehet jutni Párizsba. Nem élhetünk így, senki sem tud így élni"- mondta az izraeli kormányfő.

"Minden erőfeszítést megteszünk a túszok kiszabadításáért és annak érdekében, hogy megvédjük a palesztin civil polgárokat a sebesülésektől"- tette hozzá.

Egymás közti tárgyalásukat követően a két vezető egy kibővített megbeszélésen vett részt, amelyen többek közt jelen volt Cahi Hanegbi, az izraeli nemzetbiztonsági tanács vezetője, Avi Gil izraeli katonai államtitkár, valamint Macron tanácsadói.

Macron korábban izraeli hivatali kollégájával, Jichák Hercog államelnökkel tárgyalt. Találkozójukon kijelentette, hogy mindenekelőtt a Hamász által a Gázai övezetben fogva tartott elraboltak visszaküldése érdekében kell intézkedni. Szerinte Franciaország "vállvetve Izrael mellett áll, és mindent megtesz a térség békéjének és stabilitásának helyreállításáért".

MACRON, Emmanuel; HERCOG, Jichák
Emmanuel Macron francia és Jichák Hercog izraeli elnök megbeszélést folytat Jeruzsálemben 2023. október 24-én
Fotó: Christophe Ena / Forrás: MTI/AP

"Kötelességünk a terrorszervezetek elleni küzdelem, de el kell kerülni a konfliktus kiszélesedését" - mondta Macron. "Ami történt, azt soha nem felejtjük el, és itt leszünk ma, holnap és holnapután - a békéért és a stabilitásért. Ezeket az embereket csak azért gyilkolták meg, mert zsidók voltak, és békében akartak élni" - tette hozzá a francia elnök.

"Üzeneteket küldtünk más potenciális terrorszervezeteknek is, amelyek csatlakozni szeretnének a hadműveletekhez. Természetesen üzenetet küldünk a Hezbollah" libanoni síita szervezetnek - hangsúlyozta Macron.

Hercog köszönetet mondott Macronnak a szolidaritási látogatásáért, találkozásáért az elhurcoltak családtagjaival. "Tudom, hogy velem együtt Ön sem lát különbséget a csak izraeli állampolgárok és a más állampolgársággal is rendelkezők között" - mondta az izraeli államfő.

Macron előzőleg olyan francia-izraeli állampolgárokkal találkozott, akiknek a szeretteit megölték vagy a Gázai övezetbe hurcolták a Hamász október 7-i terrortámadása alatt.

"Minket és Izraelt összeköt a gyász" - írta X-üzenetében az október 7-i terrortámadásban meggyilkolt harminc franciára emlékezve. A Hamász jelenleg kilenc francia állampolgárt tart fogva a Gázai övezetben.

A tervek szerint Macron találkozik Beni Ganz tárca nélküli miniszterrel, a szűk hadikabinet tagjával, és Jair Lapiddal, a parlamenti ellenzék és a centrista Van jövő párt vezetőjével is.

MACRON, Emmanuel
Emmanuel Macron francia elnök a Hamász által túszul ejtett izraeliek családtagjaival találkozik a tel-avivi Ben Gurion Nemzetközi Repülõtéren 2023. október 24-én
Fotó: Christophe Ena / Forrás: MTI/EPA/Pool/AP

Izraeli tárgyalásai után a francia elnök elutazik Rámalláhba, ahol Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével tárgyal.

Külügyminiszter: Kína mindent megtesz a megegyezés előmozdítása érdekében

Kína mindent meg fog tenni, hogy hozzájáruljon a palesztin-izraeli megbékéléshez - közölte a kínai külügyminiszter izraeli kollégájával egy telefonbeszélgetés során.

"Kína határozottan támogatni fog bármilyen megoldást, amíg az a békét szolgálja" - mondta Vang Ji kínai külügyminiszter az izraeli Eli Kohennek, aki a konfliktust "a háború és a béke közötti nagy választásnak" nevezte - jelentette a kínai állami média kedden.

Vang egyúttal felszólította Izraelt, hogy tegyen hatékony intézkedéseket a kínai állampolgárok és intézmények biztonságának védelme érdekében a Közel-Keleten, hozzátéve, hogy Kína elítéli a konfliktusban a civilek elleni erőszakot és támadásokat.

Minden országnak joga van az önvédelemhez, de be kell tartania a nemzetközi humanitárius jogot, és biztosítania kell a civilek biztonságát

 - hangsúlyozta.

Vang telefonon beszélt Rijád al-Malki palesztin külügyminiszterrel is, és eszmecseréjük során azt mondta, hogy "mélyen együttérez" a gázai emberekkel, hozzátéve, hogy biztonságra és a béke előmozdítására irányuló erőfeszítésekre van szükségük, nem pedig fegyverekre vagy geopolitikai számításokra.

"Kína egy tekintélyesebb, szélesebb körű és hatékonyabb nemzetközi békekonferencia mielőbbi összehívását javasolja" - mondta Vang.

Hozzátette: az ENSZ Biztonsági Tanácsának hatékonyan kell felelősséget vállalnia, a nemzetközi közösségnek sürgősen cselekednie kell, a térségen kívüli országoknak, különösen a nagyhatalmaknak pedig objektívnak és pártatlannak kell lenniük.

Az ENSZ "azonnali humanitárius tűzszünetre" szólított fel

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa genfi közleményében "azonnali humanitárius tűzszünetet" sürgetett a Gázai övezetben, és "bátor döntések" meghozatalára szólította fel az izraeli-palesztin konfliktusban érintett vezetőket.

Az első lépésnek az azonnali humanitárius tűzszünetnek kell lennie, amelynek révén civilek életét lehet megmenteni a humanitárius segélyek gyors és hatékony eljuttatásával

 - áll Volker Türk hétfő éjjel kiadott közleményében. "Az emberségnek kell az első helyen állnia" - hangsúlyozta az emberi jogi főbiztos, kiemelve, hogy "túl sok civil, köztük sok gyermek vesztette már életét mindkét oldalon".

Emlékeztetett arra, hogy a Gázai övezetbe, ahol 2,4 millió palesztin zsúfolódik össze, csak szombat óta érkezik ismét nemzetközi segély Egyiptomon keresztül, és az ENSZ szerint egyelőre nagyon elégtelen mennyiségben.

Türk arra figyelmeztetett, hogy "ha a következő napokban vagy akár órákban nem érkezik több üzemanyag, gyógyszer, élelmiszer és víz a gázaiaknak, akkor még több ember fog éhen vagy szomjan halni vagy az orvosi ellátás hiánya miatt meghalni". Hangoztatta: "mélységesen aggódik" a gázaiak túlélését illetően, köztük saját munkatársai és más ENSZ-alkalmazottak életéért is.

Volker Türk felszólította a feleket, hogy fokozzák erőfeszítéseiket a nemzetközi jog tiszteletben tartása érdekében, és emlékeztetett arra, hogy a háborúkban is vannak jogszabályok a civilek védelmére, és aki ezeket megsérti, annak felelnie kell tetteiért.

2023 Israel-Hamas war
A Vörös Félhold munkatársai szétválogatják a segélyeket, mielőtt szétosztanák őket a palesztinoknak a Gázai övezet déli részén fekvő Khan Younisban, 2023. október 23-án
Fotó: Majdi Fathi / Forrás: NurPhoto via AFP

"A palesztin fegyveres csoportok által elhurcolt és fogva tartott valamennyi civilt azonnal és feltétel nélkül szabadon kell engedni. A túszejtést és fogva tartásukat a nemzetközi jog tiltja" - mondta Türk.

Hangsúlyozta továbbá, hogy az Izrael által "a civilek alapvető javakhoz és szolgáltatásokhoz való hozzáférésének megakadályozására" hozott intézkedések "a kollektív büntetés egy formáját" jelentik, és ezért ellentétesek a nemzetközi joggal.

"A palesztin fegyveres csoportoknak fel kell hagyniuk azzal, hogy vaktában indítanak rakétákat, az izraeli védelmi erőknek pedig kerülniük kell a széles spektrumú robbanófegyverek alkalmazását a sűrűn lakott területeken" - hangoztatta Türk.

Brutális részleteket árult el egy elfogott Hamász-terrorista

Megrázó riportban számolt be a Fox News tudósítója egy őrizetbe vett Hamász-terrorista kihallgatásáról. A terrorista szavai szörnyű részleteket tártak fel, ezek jó részét nem is lehetett televíziós adásban bemutatni.

A Hamász-terrorista részletesen beszámolt az Izrael elleni támadás előkészítéséről és koordinálásáról. Beszél egy Telegram-csoportról is, amelyet a Hamász harcosai tartottak fenn, és kommunikáltak egymással, miközben a mészárlás zajlott. Videókat küldtek egymásnak, miközben civileket gyilkoltak az otthonaikban − kezdte beszámolóját Trey Yingst.

Amikor az izraeli kihallgató az iszlámról kérdezte, a terrorista elismerte, hogy a vallásban azt mondják, hogy nem szabad nőket, gyerekeket és idős embereket ölni, de a Hamász parancsnokai mást mondtak. A parancsnokok azt mondták, hogy azt csinálhatnak, amihez kedvük van, és hogy ez egy öngyilkos küldetés, és azt mondták nekik, hogy ne tervezzék, hogy visszajönnek

− számolt be róla a Fox News tudósítója.

A felvétel szerint a parancsnokok azt mondták a terroristáknak, hogy lépjenek rá a civilek fejére, fejezzék le őket, és tegyenek meg bármit, amihez kedvük van.

Yingst arról számolt be, hogy a terrorista egyetértett a Hamász és az Iszlám Állam (ISIS) közötti párhuzammal, és azt mondta az izraeli kihallgatónak: „Megégettünk, lemészároltunk és lefejeztünk embereket”.

Állatokká váltunk, olyan dolgokat tettünk, amiket ember nem tesz − idézte Yingst a terroristát.

A fogoly arról is beszámolt, hogy mit tettek a holttestekkel, ezt azonban a tudósító a televíziós adásban a szörnyűségük miatt nem idézhette.

A kihallgatásról készült videóból egyértelműen kiderül, hogy a Hamász konkrét, összehangolt terveket készített, hogy a lehető legszörnyűbb pusztítást okozzák a civil lakosságnak – összegzett Yingst.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

A 85 éves Jocseved Lifsic családtagjai körében nyilatkozik a sajtó képviselõinek a tel-avivi Sourasky klinikán 2023. október 24-én, egy nappal azután, hogy egyiptomi közvetítéssel a Hamász iszlamista terrorszervezet szabadon engedte õt és a 79 éves Nurit Coopert
Fotó: Abir Szultan / Forrás: MTI/EPA

Barack Obama volt amerikai elnök elítélte a Hamász brutalitását, a nemzetközi jog tiszteletben tartására sürgette Izraelt

Barack Obama volt amerikai elnök hétfőn felszólította Izraelt, hogy a Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-i támadását követő katonai műveletek során "körültekintően járjon el".

Leszögezte, hogy a Hamász "kimondhatatlan brutalitása" után Izraelnek joga van megvédeni polgárait az ilyen erőszakkal szemben, de "a világ szorosan figyel".

"Különösen fontos - amint azt Joe Biden elnök többször is hangsúlyozta -, hogy Izrael katonai stratégiájának megvalósítása során betartsa a nemzetközi jogot, beleértve azokat a jogszabályokat, amelyek arra irányulnak, hogy a lehető legnagyobb mértékben elkerüljék a polgári lakosság halálát vagy szenvedését" - írta Obama a Medium online publikációs platformon.

Már több ezer palesztin halt meg a Gázai övezet bombázásában, sokan közülük gyerekek - emelte ki a volt amerikai elnök, hozzátéve, hogy a térségben több százezer ember kényszerült lakóhelye elhagyására.

Az izraeli kormány döntése, hogy a fogságban lévő civil lakosságtól elvágja az élelmiszert, a vizet és az áramot, nemcsak azzal fenyeget, hogy súlyosbítja a növekvő humanitárius válságot, hanem azzal is, hogy generációkon keresztül tovább keményíti a palesztinok hozzáállását, aláássa az Izraelnek nyújtott globális támogatást, Izrael ellenségeinek kezére játszik, és aláássa a térség békéjének és stabilitásának elérésére irányuló hosszú távú erőfeszítéseket

 - tette hozzá.

Obama teljes mértékben kiállt Biden amerikai elnök mellett, aki támogatást ígért Izraelnek "a Hamász elleni fellépésben, katonai képességeinek felszámolásában és több száz túsz biztonságos hazatérésének elősegítésében a családjukhoz".

Egyben érthetőnek nevezte, hogy sok izraeli követeli, kormányuk tegyen meg mindent a Hamász felszámolása érdekében, és biztosítsa, hogy a szélsőséges szervezet ilyen támadásai soha többé ne fordulhassanak elő.

Légicsapásokkal folytatta Izrael éjjel a Hamász elleni háborút

Éjjeli légicsapásokkal folytatta Izrael a Gázai övezetet uraló, iszlamista Hamász szervezet elleni háborút - jelentette be az izraeli katonai szóvivő, akit a helyi média idézett kedd reggel.

A légierő az elmúlt nap folyamán több mint négyszáz katonai célpontot támadott meg a Gázai övezetben, köztük a Hamász infrastruktúrájának fontos részeit: gyülekezőhelyeiket Szadajai, Satti, Dzsabaliai, Dardzs Tafah és Ceitoun környékén, egy alagút lejáratát, amely gyors eljutást biztosította a tengerparthoz, valamint több, mecsetekben berendezett parancsnokságot.

A "célzott likvidálásokkal" végeztek a Nuszirat és a Sati zászlóalj parancsnokhelyetteseivel, és az al-Furkan zászlóalj parancsnokhelyettesével. A vadászrepülőgépek több tucat, rakétakilövésre készülő Hamász-fegyverest támadtak meg - közölte a szóvivő.

A palesztin egészségügyi minisztérium jelentése szerint "több tucat" palesztin vesztette életét a légierő támadásában a Gázai övezet északi részén található al-Sati menekülttábornál, és sokan a romok alatt rekedtek, köztük nők és gyerekek is.

Többórás szünet után Izraelben ismét megszólaltak a légvédelmi figyelmeztetések, kedd reggel ismét izraeli területet támadtak az övezetből.

Az északi, libanoni határnál az izraeli légierő egyik repülőgépe a Dov-hegy térségében egy terroristaosztagra lőtt, amely megpróbált rakétákat indítani libanoni területről Izrael felé. A libanoni síita Hezbollah bejelentette, hogy két tagja meghalt, miközben "a szent háború, a dzsihád kötelességét" teljesítették.

A palesztinok arról számoltak be, hogy Ciszjordániában a biztonságiak letartóztatták Adnan Hamarsát, egy korábban szabadult foglyot, miután rajtaütést tartottak házában, a Dzseníntől délnyugatra fekvő Dzsabed városában. Hamarsát a Hamász egyik ciszjordániai vezetőjének tartják, az izraeli Hadera központi pályaudvarán 1994-ben elkövetett, öt embert meggyilkoló terrortámadás egyik kitervelője volt.

Izraeli katonai jelentések szerint megsebesült a hadsereg egyik tartalékos katonája az egyik ciszjordániai éjjeli razzián, ahol palesztinok robbanószerkezetet dobtak az izraeli katonákra a Ciszjordánia északi részén található Burkában.

Joe Biden: gázai tűzszünet csak a Hamász összes túszának szabadon bocsátása után lehetséges

Az Izrael és a Hamász közötti tűzszüneti tárgyalások csak azután lesznek lehetségesek, hogy a palesztin iszlamista mozgalom elengedte az összes túszt - mondta hétfőn az amerikai elnök.

Joe Biden ezt akkor jelentette ki, amikor arról kérdezték, hogy támogatja-e a "túszokat a tűzszünetért" megállapodást. Kifejtette: "A túszokat el kell engedni, utána lehet beszélni".

Szavai nem sokkal azután hangzottak el, hogy a Hamász bejelentette: szabadon enged két Izraelben elrabolt túszt.

Izrael több mint 220 túszról tud, akit a Hamász iszlamistái raboltak el és vittek a Gázai övezetbe október 7-én egy példátlanul véres támadás során, amely háborút váltott ki a zsidó állammal. Izrael ostrom alá vonta a Gázai övezetet, hogy "megsemmisítse" az iszlamista mozgalmat.

A támadások során több mint 1400 ember halt meg Izraelben, a hatóságok szerint a legtöbbjüket lövedékek találták el. Az izraeli hadsereg közölte, hogy 1500 Hamász-harcos holttestét találták meg.

Hétfőn a Hamász azt állította, hogy a Gázai övezetben 5087 palesztint, többségében civilt, köztük 2055 gyereket öltek meg az izraeli bombázások, amelyek egész városrészeket romboltak le.

Joe Biden Ferenc pápával folytatott vasárnapi telefonbeszélgetése során beszélt az Izrael és a Hamász közötti konfliktusról és a gázai humanitárius helyzetről.

"A pápa és én egy hullámhosszon vagyunk, nagyon-nagyon-nagyon érdekelte, hogy mit teszünk" - mondta az amerikai elnök hétfőn. Hozzátette, "elmagyarázta, mi a terv" az Izraelnek nyújtott amerikai támogatásról, Joe Biden szerint a pápa "teljes mértékben támogatta ezt".

Egyesült államokbeli palesztin és zsidó közösségek vezetőivel találkozott az amerikai külügyminiszter

Az Egyesült Államokban működő zsidó, illetve arab és palesztin-amerikai közösség vezetőjével találkozott hétfőn Antony Blinken amerikai külügyminiszter, aki egyaránt elítélte az antiszemitizmust és az iszlámellenes nézeteket.

Az amerikai külügyminisztérium tájékoztatása szerint a külön-külön megtartott egyeztetéseken a politikus kiemelte: "a gyűlöletnek nincs helye sem az Egyesült Államokban, sem másutt". Elítélt továbbá minden antiszemita, illetve palesztin- és iszlámellenes támadást.

A megbeszéléseken Blinken megerősítette, hogy Washington "sziklaszilárdan elkötelezett" Izrael biztonsága mellett, valamint világossá tette azt is, hogy kormánya továbbra is a kétállami megoldást tartja az izraeli-palesztin konfliktus megoldásának, és leszögezte: "a Hamász nem képviseli a palesztin népet".

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön szintén arra szólította fel az amerikaiakat, ne adjanak teret az antiszemita és az arabellenes nézeteknek.

Az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozó Irodája (FBI) korábban bejelentette, gyűlöletbűncselekményként kezeli és annak megfelelően folytatja a nyomozást a hatéves Wadea al-Fayoume halála ügyében. A kisfiút Illinois államban késelte halálra egy 71 éves, Joseph Czuba nevű férfi október 14-én, a hatóságok szerint azért, mert palesztin származású volt.

A múlt héten egy észak-karolinai férfi ellen emeltek vádat, mert a gyanú szerint fenyegető üzenetet küldött egy zsidó szervezetnek.

ENSZ: a palesztinokat segélyező ügynökség több dolgozója meghalt a légicsapásokban

Az ENSZ palesztinokat segélyező ügynökségének (UNRWA) hat munkatársa vesztette életét a Gázai övezetet az elmúlt 24 órában érő izraeli légicsapásokban - jelentette be a szervezet hétfő este az X közösségi platformon.

Az UNRWA kiemelte, hogy az övezetet uraló Hamász Izrael ellen október elején indított támadása óta már 35 dolgozója - közülük az UNRWA által működtetett iskolák több tanára - halt meg Gázában.

Nem találunk szavakat

 - áll az üzenetben.

António Guterres ENSZ-főtitkár mély együttérzését fejezte ki az áldozatok miatt, és hangsúlyozta, kiáll azon kollégái mellett, "akik mindent megtesznek, hogy segíthessenek a szükséget szenvedőknek".

A világszervezet humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA) kiemelte, hogy a humanitárius szervezetek még mindig nagyon nehezen tudnak segélyeket eljuttatni a Gázai övezetben élőkhöz.

A mintegy 2,4 milliós övezet és Egyiptom határán lévő rafahi ellenőrzőpontot szombaton nyitották meg a humanitárius segélyszállítmányok előtt, azóta körülbelül 50 teherautó érkezett Gázába.

A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, és több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint mintegy 200 embert elraboltak és túszként tartanak fogva.

Izrael a támadásra válaszul leállította az övezet áram-, üzemanyag-, élelmiszer- és egy időre a vízellátását is.

Amerika szerint nincs itt az ideje a tűzszünetnek

A Fehér Ház és az amerikai külügyminisztérium vezető tisztségviselői szerint nem most van itt az ideje az Izrael és a Hamász közötti tűzszünetnek.

"Nem hisszük, hogy most van itt az ideje a tűzszünetnek" - mondta John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője hétfőn újságíróknak. "Izraelnek joga van megvédeni magát. Még mindig van mit tenniük a Hamász vezetése ellen" - mondta Kirby.

Több mint ötezren haltak meg a Hamász támadása óta

Palesztin tisztviselők szerint vasárnap reggel óta 436 embert öltek meg Gázában - ezzel október 7. óta összesen több mint 5000-en haltak meg.

Izrael közölte, hogy a Hamász infrastruktúráját vette célba, beleértve az alagutakat is, 320 célpontot találva el egy nap alatt. Több mint 1400 izraeli halt meg, amikor a Hamász október 7-én megtámadta a Gáza melletti településeket, civileket lőttek agyon otthonaikban, az utcán és egy zenei fesztiválon.

A Hamász elengedett két újabb női túszt

A Hamász bejelentette, hogy Katar és Egyiptom közvetítésével "humanitárius okokból" két további elrabolt személyt bocsátott szabadon. A bejelentést Izraelben hivatalosan megerősítették.

Szabadon engedték a nyolcvanötéves Jocheved Lifsicet, akinek férje, Oded Lifsic a Hamász fogságában maradt, és a hetvennyolc éves Nurit Kufert, akinek férjét, Amiram Kufert szintén elhurcolták, és őt sem engedték szabadon.

Mindkét asszonyt otthonukból, a Gázai övezet szomszédságában lévő Nir Óz kibucból vitték a terrortámadás napján a Gázai övezetbe.

A hétfői eseményekről itt olvashat:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában