Kultúra

2017.07.19. 10:53

Két kiállítás nyílt Papkeszin

Önálló módon tanulta a rajzolás mesterségét, a festés művészetét, és a fafaragás területét is kipróbálta magát – mondta el Eizler Csaba kirendelt református lelkész Osváth András amatőr festőművész tárlatának megnyitóján vasárnap a református parókián, ahol kerámiatárgyakat is bemutattak.

Leitner Vera

Osváth András neve a faluban élők számára ismerősen cseng, hiszen fiatalkorát a településen töltötte. A környék alapvetően meghatározta azt a látásmódot, amelyet ma főleg olaj- és vízfestékkel készült képeiben visszatükröz. Témái között legtöbbször szülőfaluja jelenik meg, annak mezői, malmai, vízei, utcarészletek, de kiemelt módon helyet kap a képeken a református templom és annak környezete is. ­A mostani kiállítás a reformáció ötszázadik évfordulója alkalmából készült, így a festmények illusztrációképpen próbálják a reformáció hatását, változásait visszaadni a közönség számára. A tárlat valamennyi darabja kötődik Istenhez, a reformációhoz, egy-egy vonásában a településhez is.

 

Csuporné Angyal Zsuzsa fazekas népi iparművész, a Dr. Kresz Mária Alapítvány alapítója és oktatója a településen élő tanítványok kerámiáiból készült kiállítását nyitotta meg. A tárgyak szintén a reformáció ötszázadik évfordulójához és a népi hagyományokhoz kötődnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!