Kultúra

2017.04.27. 16:30

Kapcsolódás a tengerparthoz

BALATONFÜRED - A Lipták Gábor Városi Könyvtárban nyílt kamarakiállítás Abbázia a fürediek szemével címmel a 21 éves Balatonfüred-Abbázia testvérvárosi fotótörténetből. A képek egy gyönyörű városkát ábrázolnak az Adriai-tenger partján, reformkori ruhába öltözött férfiakkal és nőkkel. Császárvárosi hangulat, tenger, kikötő, naplemente.

Sági Ági

Huszonegy évvel ezelőtt április 25-én kötött testvérvárosi kapcsolatot Balatonfüred Abbáziával. Ezt az Isztriai-félsziget északkeleti sarkában elterülő horvátországi kisvárost sokan talán jobban ismerik horvát nevén, Opatijaként. A délszláv háború után a kapcsolatfelvételt a horvátok kezdeményezték, ennek tiszteletére 21 éve a városháza elé fát is ültettek a települések polgármesterei. - Nagyon élő ez a kapcsolat. Közel tíz éve járunk nyaranta hozzájuk a Nosztalgia Fesztiválra, ahol korhű ruhákban a mi reformkori hagyományőrzőink is felvonulnak, palotást táncolnak. A nyugdíjasaink is rendszeresen járnak, de most hétvégén hozzánk érkezik a horvátok egy nyugdíjas csoportja.

A kiállítást Molnár Judit önkormányzati képviselő nyitotta meg. Mellette Takács Miklós, a kiállítás szervezője és Sárköziné Sárovits Hajnalka, a könyvtár igazgatója Fotó: Gazsi József

Az elmúlt évtizedekben, megkockáztatom, hogy tízezres nagyságrendben készültek képek, ezekből állítottunk össze egy vándorkiállítást, és ebből válogattunk most, az évforduló alkalmából - mondta el Takács Miklós, a kiállítás szervezője, Abbázia díszpolgára. A tengerparti városka a monarchia egyik kedvenc üdülőhelye volt, építészetét és hangulatát is meghatározta a korszak. Van kép az emblematikus Pallas hotelről, a voloskói tengeri kikötőről, háttérben az 1400 méteres Ucka-hegységgel, a bazársorról, a jachtkikötőről. Emberek is láthatók: a horvát barátok és a magyarok vegyesen. És vannak életképek is a helyi nevezetességről, a szörföző kiskutyáról vagy a cukrászdában ülő lányokról. A kiállítást Molnár Judit önkormányzati képviselő nyitotta meg. A fényképeket Gazsi József, Nagy Sándor, Németh László, Németh Gábor, Schalbert Dávid, Bíró Patrícia, Hujder Balázs és Kisné Hevesi Edit készítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!