Kultúra

2015.08.25. 17:56

A hősök emléke - Kiállítás nyílt Reményi József képeiből

Veszprém – Reményi József Kórházvonattal a Don-kanyarban című kiállítása főhajtás a második világháborúban hősi halált halt katonáink emléke előtt – fogalmazott Simon-Jójárt Sándor nyugalmazott ezredes a Városháza aulájában nyílt kiállítás megnyitóján.

Szám Dorottya

Brányi Mária, Veszprém város alpolgármestere köszöntő beszédében Nemeskürty István Requiem egy hadseregért című művének egy részletét osztotta meg a résztvevőkkel.

– Még ma is hajlamosak vagyunk mosolyogva legyinteni katonai tehetetlenségünk e csúfos emlékére gondolva.Talán a legfontosabb üzenete a kötetnek, hogy a Don-kanyarban elesett 130 ezer férfit egyszerűen meg kell siratni, hiszen zömében áldozatok voltak. A mi felelősségünk, hogy ismerjük meg mindazon körülményeket, amelyeken keresztülmentek – fogalmazott az alpolgármester.

Simon-Jójárt Sándor nyugállományú ezredes örömét fejezte ki, hogy a város elfogadta a Magyar Tartalékosok Szövetsége Veszprém Megyei Egyesületének meghívását a kiállítás megnyitójára. – Féltve őrzött hagyatékot, nagy kincset adtak át a Reményi család tagjai, amelyet tiszta szívből köszönök nekik. A kiállítást Véghné Reményi Mária, a fotográfus lánya nyitotta meg.

– A kiállítással édesapámat és azokat a katonákat akartuk bemutatni, akik a legszörnyűbb háborúban is emberek tudtak maradni. Éhínség tombolt a front környezetében. A katonák és ápolók emberségükkel mutattak példát, amikor a megmaradt élelmiszert az éhező lakosságnak adták, holott ez nem szerepelt a katonai törvényekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!