Kultúra

2015.09.24. 18:28

Letisztult szimbolika: Szajkó István festményein a valóság lényege jön át

Veszprém - A Szajkó-világ egyedi, megmagyarázhatatlan, szóval nem adható vissza - ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg Praznovszky Mihály irodalomtörténész Szajkó István festőművész kiállítását csütörtökön az Óváros Art Galériában.

Kutasi Zsófia

Praznovszky Mihály elmondta, visszavonult a kiállításmegnyitóktól, azonban vannak kivételes esetek, amikor kilép az önkéntes szilenciumból. Személyes benyomásairól beszélt, kiemelte, a festőművész képeinek szemlélése, azok teljességének befogadása hosszú lelki élményt nyújt.

A látogatókat arra buzdította, ne merüljenek el a részletekben, a motívumokban. Szajkó képein az a varázslat, hogy az is ott van, ami nincs ott. Hiszen amit fest, az nem a valóság, csak a földi mása. A valóság mindezek mögött van. A valóság lényege jön át a képek és jelek letisztult, átszűrt, elvont és mégis tisztán értelmezhető szimbolikáján - fogalmazott az irodalomtörténész. Hozzátette: a művészethez nem vezet könnyű út sem a művész sem a néző felől.

A művész képei azért vonzanak, mert nem tudjuk miért vonzanak. Kiemelnek a gyorsuló időből és átemelnek egy soha nem volt térbe és időbe.

Szajkó István figuratív festőnek vallja magát, fő technikája a pasztell, amelyről azt tartja, hogy a legősibb és legtartósabb technika. A kiállítás október 10-ig látható az Óváros Art Galériában
Fotó: Penovác Károly

Praznovszky Mihály szerint a festményeknek Krúdy-s hangulatuk van.

Szajkó István elmondta, az önálló kiállítások különösen inspirálják, felébresztik a műtermi kényelemből és magányból .

A jelenlegi tárlat több év munkájáról ad keresztmetszetet. Bemutatja munkásságának motívumvilágát, emellett a szemlélők számára az alkalmazott technika szempontjából is érdekes lehet.

Szajkó István figuratív festőnek vallja magát, fő technikája a pasztell, amelyről azt tartja, hogy a legősibb és legtartósabb technika. A kiállítás október 10-ig látható az Óváros téren.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!