Kultúra

2015.06.11. 17:16

A könyvek életünk részévé válnak

Veszprém – A könyvek, amiket olvasunk, szeretünk, életünk részévé válnak, mondta Szakonyi Károly a veszprémi ünnepi könyvhét délutáni megnyitóján.

Balla Emőke

A Kossuth- és József Attila-díjas író úgy fogalmazott, bár ma kisebb a könyvek iránti érdeklődés, a fiatalokat nehéz rászoktatni a könyvre, ő hisz abban, hogy kell a könyv, az olvasás, az irodalom. Az ember létét, lelki világát, szellemét csak a könyvekből lehet megismerni. Feltette a kérdést, vajon tetszik-e neki az e-könyv, ahova korlátlan számú művet lehet feltölteni. Ha ez vezeti rá a fiatalt az olvasásra, akkor tetszik, válaszolta. Szakonyi Károly mégis ragaszkodik a kinyomtatott, bekötött könyvekhez, a szép borítókhoz, a formátumhoz, a papír illatához. Sokszor költözött, ingóságait elhagyta, a könyveket azonban nem.

- A  könyvek, amiket olvasunk, amiket szeretünk, életünk részévé válnak, segítségünkre sietnek, írók, költők kölcsönzik tapasztalataikat. A könyvekben ott van életünk rajzolata, minden könyvben ott szunnyad az élet. De csak a jó irodalomban, könyv és könyv között sok különbség van, de ha ismerjük a jót, tudunk különbséget tenni.

A megnyitón Porga Gyula mondott köszöntőt. A polgármester kiemelte, a veszprémi könyvhéten – melyet az országos programnál egy héttel később rendeznek - a könyveket, a szerzőket, veszprémi írókat, költőket ünnepeljük, de a könyvkereskedőkről sem szabad elfeledkezni.

 

A megnyitó napján a pódiumon szerzők beszéltek albumjaikról, köteteikről, melyeket dedikáltak is az érdeklődők számára. Az ünnepi könyvhét pénteken könyvbemutatókkal, dedikálásokkal, szombaton gyermekprogramokkal folytatódik.

Első kötetes szerző

A könyvhétre jelent meg a veszprémi születésű Kovács Eszter Let’s kifli című első kötete.

A szerző Veszprémben született, a Lovassy László Gimnáziumban érettségizett, majd a Pannon Egyetem magyar szakán diplomázott, hét éve Londonban él. A kötet az Athenaeum Kiadó Magyarok külföldön sorozatának nyitó darabja. A novellafüzér főhőse egy magyar lány, aki Londonba utazik szerencsét próbálni. A karakterhez a saját életéből merített példákat, a többi szereplőt is barátairól mintázta, mondta a szerző.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!