Kultúra

2015.03.13. 10:45

Országjáró zarándokúton a máriapócsi kegykép

Kelet-Magyarország búcsújáróhelyéről, a hazai görögkatolikusság egyik központjából, Máriapócsról idén országjáró zarándokútra indították az Istenszülő Szűz Mária kegyképét.

Toldi Éva

A zarándoklat március 8-án kezdődött és 24-ig tart, tizenhat települést érint. Veszprém a tizedik állomás, ide Győrből érkezik az ikon március 17-én, másnap Pécsre viszik tovább. A zarándoklat célja a kegykép 300 évvel ezelőtti könnyezésére való emlékezés. A csodás esemény akkor történt, mikor Pócs temploma eredeti kegyképének helyébe egy élethű másolatot kapott a bécsi udvartól. Az eredeti könnyező kegyképet I. Lipót osztrák császár és magyar király Bécsbe vitette, s csak húsz év múlva kaphattak helyette egy másolatot. Az emlékezet megőrizte, hogy bár számos másolat készült időközben a kegyképről, egyik sem könnyezett a továbbiakban, a bécsi eredeti ikon sem, egyedül a pócsi másolat. Ez jelzi, hogy Pócs rendkívüli hely, az Istenszülő szent otthona. Az 1715. évi könnyezés kegyhellyé emelte a települést. Mária közbenjárásával azóta zarándokok sokasága nyert ott vigaszt, gyógyulást.

A máriapócsi kegykép
Fotó: Archí
v

Az Istenszülőt március 17-én a Károly-templomban fogadják, majd processzióban kísérik a Szent Mihály-bazilikába. Este hat órakor ünnepi szentmisét celebrál Márfi Gyula érsek, igét hirdet Kocsis Fülöp görögkatolikus püspök. Hangversenyt ad a Szent Mihály Kórus, előadás hangzik el a Mária-tiszteletről, majd görögkatolikus liturgia és esti zsolozsma után hajnalig tartó virrasztás következik. Reggel ifjúsági szentmisével, előadással, imaórával zárul a program.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!