Kultúra

2014.03.25. 18:36

A magyar klezmer mestere

Kossuth-díjjal tüntették ki Jávori Ferenc Fegyát, a Budapest Klezmer Band alapító-vezetőjét. A Pannon Várszínház és az együttes által közösen játszott Hegedűs a háztetőn című darab keddi előadása előtt sajtótájékoztatón beszélt az elismerésről a kitüntetett.

Marton Attila

- Felemelő érzés fogott el és elérzékenyültem, amikor megtudtam a hírt. A díjat a szüleim emlékére ajánlom, a mamám Auschwitzot, a papám a Don-kanyart járta meg. Anélkül a szeretet és életbe vetett hit nélkül, amit tőlük kaptam, nem tudtam volna elérni a kitüntetést - fogalmazott.

A zenész elmondta azt is, a kárpátaljai zsidó kultúra és a család impresszióira volt szüksége a zeneszerzéshez, míg a klezmerzenéről megjegyezte, az nem csupán a zsidó hangszeres népzene, hanem a népek közötti kapcsolat tükre is.

Büszkék vagyunk Fegyára, és arra, amit a pályafutása során elért, mondta Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgató-rendezője, aki azt is elárulta, hogy Kubik Anna két évvel ezelőtt szintén a társulattal közös munka idején kapta meg a legmagasabb állami elismerést. 
A rendező bejelentette, a Hegedűs a háztetőn előadás meghívást kapott a Zsidó Nyári Fesztivál felvezető programjába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!