Kultúra

2011.06.05. 06:43

Tanít, nevel, alkot

Pápa - Ha a közéletben manapság használt divatos kifejezéssel kellene jellemeznünk Kerpel Péter pápai művésztanárt, akkor minden bizonnyal az álláshalmozó jelző tökéletesen illene a fáradhatatlan, sokrétű pedagógushoz.

Polgár Tibor

Persze a pápai református gimnázium tanárának úgymond álláshalmozása egyértelműen pozitív töltetű tevékenység. Hiszen valószínűleg minden iskolaigazgató olyan pedagógust szeretne látni a tanári karban, aki a diákok okítása mellett valódi nevelő munkát végez. Kerpel Péter pedig ízig-vérig ilyen tanár - a tanítás mellett különféle szakköröket, foglalkozásokat tart, többek között a gimnázium vöröskeresztes csoportjának vezetője, továbbá magas szintű művészi ténykedésével öregbíti a tanintézet hírnevét.

Legutóbb a megyei könyvtár kávézójában nyílt grafika és festmény kiállítása a refis művésztanárnak, akinek rendkívül széles skálájú és sokszínű műveket vonultat fel az alkotói repertoárja. Ebben a fotók illetve a grafikák mellett megtalálhatóak az olajfestmények, a rézkarcok, valamint különböző építészeti munkák egyaránt. Azonban felmerül a kérdés, az ennyiféle művészi elfoglaltságot hogyan lehet összeegyeztetni a tanítással, neveléssel? 

 



- Mostanában már egyre nehezebben, mivel múlnak az évek és fogy az energiám. Szerencsére nagyon szeretek tanítani, erre valódi hivatásként tekintek, és élvezem is a munkámat. Kivéve talán a fegyelmezést, amire sajnos manapság egyre több időt kell szánni. Igyekszem pontosan beosztani az időmet. Egy belső hajtómotor munkálkodik bennem, ami a világ dolgai iránti érzékenységből, kifejezési kényszerből, bizonyítási vágyból, a válaszreakciók iránti kíváncsiságból fakad. Mint rajztanár, akkor tudom hitelesen végezni a munkámat, ha minél több technikát ismerek, gyakorlok, így vagyok képes a legjobban megtanítani a mesterséget a tanítványaimnak - vallja Kerpel Péter, akinek a meglátása szerint nagyon érdekli a fiatalokat a művészet.

Ugyanakkor a diákok látják a profizmust is, ezért ha nem éreznek tehetséget valamihez, akkor inkább nem foglalkoznak vele. - Amire a fiatalok kikerülnek a középiskolából, már elég jól látják, mihez van, és mihez nincs érzékük, én is igyekszem őszinte lenni hozzájuk. Nálunk, a református gimnáziumban, évfolyamonként átlagban egy-két diákban látom azt a tehetséget és elkötelezettséget, ami feltétlenül szükséges ahhoz, hogy valaki rendszeresen alkotó művésszé váljon.


 Az intézményünkben idén indult művészeti szakközépiskola diákjai között már lényegesen jobb az arány, közülük akár tíz fiatalból is válhat képzőművész, vagy táncos. Valójában minden tanulónknak ebbe az irányba kell haladnia, de a siker eléréséhez számtalan nagyon kemény megmérettetésen keresztül vezet a rendkívül keskeny út - figyelmeztet a művésztanár, majd hozzáteszi, hogy a jelenlegi pénzszegény világban a teljes ellehetetlenülés felé sodródnak a tehetségnevelő intézmények. Ráadásul évente egyre kevesebb gyermek születik, és ez a tény szintén nem kedvez a kiemelkedő tehetségek felbukkanásának.

A zakatoló, digitalizált, virtuális terekben tobzódó mindennapokban a „hagyományos” művészet létjogosultságát firtató kérdésemre beszélgetőpartnerem határozott válasszal szolgál. - Kétségtelen, fontos a „hagyományos” művészet, mert az emberek örömet szeretnének átélni. Ebben segít nekik a „hagyományos” művészet, aminek a könnyebben érthető és átélhető élményei, igazságai katarzishoz, a megtisztulás érzetéhez juttatják őket. Persze ez csak nagyon magas színvonallal összekapcsolva fogadható el, a fogyasztói bóvli nem hoz tartós megoldást. A mai rohanó világban is csak ember maradt az ember, lényegében évezredek óta nem változtunk semmit, a kiüresedéssel szemben csak a lelket igazán megérintő, mély tartalmak nyújtanak menekvést, örömteli megbékélést - fogalmazott Kerpel Péter.

 


Kerpel Péter legújabb kiállítása az Íródeák Kávé és Teaházban nyílt meg a közelmúltban Útkeresés címmel. A tárlatot zömében tollrajzok és vegyes technikájú grafikák alkotják, de groteszk tusrajzokból is felvillan néhány, valamint a kávézó sajátos enteriőrjéhez illő olajképek is színesítik az összhatást. A művésztanár az alkotás folyamatára ajándékként tekint, ezért minden pillanatát kalandos felfedezésként éli meg. Művészi pályájának szerves részét képezi az állandó keresés, az új megoldások kipróbálása. Az Útkeresés című kiállítás egy hónapig lesz látható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!