Kultúra

2011.02.09. 06:02

Eredményeket elérni jó

Veszprém - Szabó Bence, a Lovassy László Gimnázium végzős diákja vehette át a közelmúltban a Brusznyai-díjat.

Deák Dóra

Szabó Bence a Lovassy László Gimnázium matematika tagozatán tanul. Rendkívül sokoldalú, nem csak a matematika iránt érdeklődő diák. Már általános iskolában eredményesen vett részt a matematikán kívül történelem-, irodalom- és nyelvtanversenyeken.

Történelem tárgyból szép eredményeket ért el több országosan jegyzett versenyen. 2009-ben a Savaria országos történelemversenyen harmadik, 2010-ben a Mi Európánk elnevezésű csapatversenyben társaival a második helyen végzett. Ugyanebben a tanévben a középiskolások legrangosabb versenyét, az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyt nyerte meg, ahol mintegy 3000 társával mérte össze tudását. Bence a matematikát és a történelmet ugyanannyira szereti, bár mint mondja, a történelemversenyeken azért sikeresebb.

- A történelem nem teljesen humán jellegű tudomány, szerintem kell hozzá valamiféle hasonlóan racionális gondolkodásmód, mint a matematikához - válaszolja, amikor arról érdeklődőm, hogy matematika tagozatos diákként hogyhogy ennyire vonzódik a történelem tantárgy iránt is, majd folytatja: - Szüleim pedagógusok, édesanyám történelem-, irodalom-, nyelvtan- és drámatanár, míg édesapám kémia, biológia, informatika tantárgyakat tanít. A tudományok iránti érdeklődés már kiskorom óta megvan. Már gyerekkoromban sok könyvet kaptam, amiket előszeretettel lapozgattam, olvasgattam.

Bence a tanulmányai mellett sokoldalú közösségi tevékenységet is folytat iskolájában. Aktív tagja a Lovassy gimnázium Helikonon arany minősítést szerzett vegyes karának. Mivel szépen beszél, az iskolai rendezvényeken előszeretettel konferál, továbbá a március 15-i ünnepségen a kort megidéző színdarabban ő alakíthatta az  egyik főszerepet.

A zeneiskolát ebben a tanévben abbahagyta, de hat évig zongorázott és négy évig gitározott is. A hangszereken ma már csak hobbiszinten játszik.

Szabadidejét barátnőjével, barátaival és családjával tölti. Szívesen számítógépezik és olvas. - Iskolaidőszakban a kötelezők mellett nem nagyon van időm mást olvasni, de mondhatni, hogy mindenevő vagyok. Bármit elolvasok, de a novellákat és a verseket szeretem legjobban. Költők közül talán Weöres Sándor költeményeit kedvelem a leginkább, kedvenc verset azonban nem tudok mondani, mert több is van - fogalmaz a végzős diák, aki beszélgetésünk időpontjában úgy gondolta, hogy a Corvinus Egyetem gazdasági elemző szakát jelöli meg első helyen. A jelentkezési lapon második helyen valószínűleg az ELTE alkalmazott közgazdaságtan, míg harmadik helyen szintén az ELTE történelem szakja szerepel majd.

- Jó érzés volt átvenni a Brusznyai-díjat, megtisztelő, nagyon jól esik, hogy az ember munkáját ilyen módon is honorálják. Ezúton is köszönöm az általános iskolai tanáraimnak, valamint az egész gimnáziumnak, különösen Isztl János tanár úrnak a sok segítséget, támogatást - emelte ki végül Bence, aki arra biztatja társait, hogy merjenek magukból minél többet kihozni, hiszen eredményeket elérni jó.

 

Szabó Bence tanulmányi eredménye a gimnáziumban is végig kiemelkedő volt. Angol nyelvből felsőfokú C típusú nyelvvizsgát szerzett. Országos helyesírási versenyen hatodik, angol országismeretin csapattársaival első helyezett lett. Harmadik féléve a kiemelkedő tehetségekkel foglalkozó Mathias Corvinus Collegium diákja is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!