Kultúra

2010.01.11. 16:05

Melis György életműve könyvben

A novemberben elhunyt Melis György hatvan évvel ezelőtt Bizet Carmen című operájának Morales szerepében a Magyar Állami Operaház színpadán. A jubileum alkalmából monográfia jelent meg a kiváló baritonistáról a Tudomány Kiadó gondozásában.

Varga Zsuzsa

A könyv szerzője, dr. Winkler Gábor belgyógyász főorvos, aki maga is majdnem az operaszínpadot választotta hivatásul, kisgyermek kora óta rajong az operákért. Állandó bérletesként volt alkalma Melis György rendkívüli pályafutását végigkísérni, ismeretséget kötni a művésszel. Ennek kapcsán született meg az Egy élet az operaszínpadon - Portré Melis Györgyről című monográfiája.

 

A szerző elmondta, minden idők egyik legkiemelkedőbb hazai operaénekese nem könnyen engedte a bizalmába, a hosszú beszélgetések folyamán csak folyamatosan nyílt meg előtte. Utána azonban szívesen mesélt az életéről, többek között arról, hogyan úszta meg a katonaságot, miként lett műegyetemi hallgatóból a Magyar Állami Operaház nemzetközileg is elismert művésze.

A kiváló szövegejtése miatt Kazinczy-díjjal is kitüntetett, a szavalásban is jeleskedő művész szlovák családban született, a szülei csak törve beszéltek magyarul, s épp a magyar nyelv tökéletes elsajátítása céljából íratták a fiukat magyar iskolába. Nem marad indoklás nélkül az sem, miért nem alakíthatott Melis György két olyan szerepet, amelyek szinte utána kiáltottak: a Tännhauser Wolframját és a Rigolettót.

A 224 oldalas, 120 válogatott fotót tartalmazó kiadványt egy eddig lemezen még meg nem jelent felvételeket is tartalmazó CD-melléklet gazdagítja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!