Kultúra

2009.11.11. 11:39

Jubileum estélyiben - Klasszikus dalok és mai slágerek műsoron

Balatonfüred - Fennállásának ötödik évfordulója alkalmából jubileumi koncertet ad a hétvégén a Brillante Éneklő Egyesület.

Gaál Julianna

- Nem a szokványos kórusmuzsikát énekeljünk, a mi repertoárunk főleg könnyűzenéből áll - mondja Zsár Éva, az énekkar művészeti vezetője, de emellett természetesen megtalálhatók benne klasszikus darabok is.

A jubileumi koncert anyaga is ezt a sokszínűséget mutatja.

Az első részben Brahms, Kodály, Bárdos, Petrovics Emil művein kívül hallható lesz többek között a West Side Story egy részlete. A második részt pedig inkább a könnyebb műfajnak szenteljük, bár egy Haydn és egy Liszt művel kezdünk, de utána spirituálét, népszerű olasz slágereket és például a Wonderful World-öt tűztük műsorra.

Egy kicsit kibővülve, húsz fővel áll ki a kórus az Anna Grand Hotelben tartott hangversenyen, ahova jubileumi koncerthez méltóan vendég fellépőket is hívtak, a műsorban közreműködik a Mendelssohn Kamarazenekar, a Sapphyre Projekt együttes, a Paloznaki Kórus, a Brillante Gyermekkar és Horváth Barbara zongorán.
 
Zsár Éva nagyon fontosnak tartja azt, hogy minden esetben igényes munkát adjon ki a keze közül, ezért a sok próba mellett több kórustag magánéneklés keretében képzi a hangját. 

- Talán sokan nem tudják, hogy könnyűzenét nehezebb énekelni, mint komolyzenei darabokat, hiszen nincsenek olyan szigorú szabályok, melyekhez igazodhatna az énekes - teszi hozzá a karvezető.

Mivel ezek a slágerek nem vegyeskarra íródtak, Zsár Éva két zeneszerzőt, Reményi Attilát és Barabás Árpádot kérte fel arra, hogy írják át a műveket.

A kórus tagjai minden alkalommal gyönyörű fellépő ruhákban állnak a színpadon, mindannyiuknak van reformkori ruhája, de ezen a koncerten estélyi ruhában lépnek majd fel. Külön meglepetés lesz az, hogy az énekesek táncra is perdülnek majd.

A koncert november 15-én, vasárnap délután öt órakor kezdődik az Anna Grand Hotel színháztermében. 
 
*

Az énekkar 2004 augusztusában alakult. 2005 tavaszán a Pécsi Nemzetközi Kamarakórus Versenyen Énekegyüttes kategóriában második helyezést értek el. 2005 és 2007 telén a Brillante nyitotta az ausztriai Maria Zellben az Adventi-heteket. Közben a megye településein körülbelül húsz fellépésük volt.

A Bartók év kapcsán Balatonberényben Bartók-emlékműsort adtak. Évek óta és az idei év kivételével minden tavasszal az Országos Széchenyi Társaság által rendelt emlékmisén az együttes adja az ünnepi koncertet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!