Kolontár

2016.10.03. 12:44

Meghitt emlékezés

Kolontár – Közel negyven gyermek született az elmúlt hat évben a településen, és jelenleg is több kismama vár babát – számolt be Réfiné Rednágel Veronika.

Penk Tímea

A kolontári kisgyermekes édesanyák kiváló közösséget alakítottak ki a faluban, rendszeresen összejárnak a megújult játszótereken.

Bíborka kislányom áprilisban tölti a harmadik életévét, és karácsonyra érkezik a kistestvére. Az iszap után harminchét baba született, és több várandós kismamánk van – mondta Réfiné Rednágel Veronika. A kolontári fiatalasszony arról is beszámolt, hogy több család szeretné, ha működhetne helyben óvoda is, ehhez azonban a szülők elköteleződése és összefogása elengedhetetlen.

Fotó: Penovác Károly

Hat évvel ezelőtt érkezett a faluba Holczer-Szegletes Sarolt pszichológus, aki a tragédia feldolgozásában vállalt feladatokat. A településen maradt, itt is ment férjhez.

Jól telnek a helybeliek mindennapjai, és magam is, budapestiként, nagyon élvezem a falusi életet. A kislányom, Abigél, nemrégiben múlt egyéves. Rendszeresen találkoznak a fiatal családok, a gyerekek is megkedvelték egymást. Örülnék neki, ha a faluban sikerülne egy erős közösséget kialakítani a felnövekvő generáció számára. A szülők számára is megnyugtató lenne, ha a gyermekek ismerősökkel, barátokkal tölthetnék az időt – fogalmazott Holczer-Szegletes Sarolt.

A pszichológus kisgyermekes anyukaként úgy érzékeli, hogy a falu mindennapi élete visszazökkent a régi kerékvágásba, a hétköznapokban egyre inkább háttérbe szorult a hat évvel ezelőtti tragédia.

Az évforduló idején azonban felelevenednek a történtek, és az ezzel kapcsolatos érzések újból felszínre kerülnek. Fél egykor megszólalnak a harangok, majd Kolontár lakói meghitt emlékezéssel töltik a vörösiszap-katasztrófa évfordulójának az estéjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!