Kézilabda

2011.10.05. 07:18

Bulath Anita: Minden oké itt, Veszprémben

Veszprém - "Padlón vagyok" - kezdi a meghökkentő bejelentéssel, de aztán nevet és hozzáteszi: "amióta a hátam fáj, azt mondják, aludjak keményen, ezért leköltöztünk a parkettre."

Novothny Ottó

Az ercsi általános iskolában kezdett kézilabdázni, mert "a barátnőm szólt, hogy nincs párja, menjek vele." Hetedikes volt, amikor kiderült, hogy nem éppen tehetségtelen, sőt. Azonnal lecsapott  rá a Győr, a nyolcadikat már ott kezdte.
 
- Nehéz volt megszoknom távol a családomtól - emlékezett Bulath Anita, a Veszprém Barabás KC csapatkapitánya. - Akkoriban még a mobiltelefon is kiváltság volt, szóval sokat sírtam, de azért befogadtak, megszoktam. Konkoly Csaba volt az osztályfőnököm és az edzőm is egy személyben.
Iszik egy kortyot a szénsavmentes ásványvízből, aztán elgondolkodva folytatja.
 
- Amikor a gimit kezdtem, két dolgot láttam tisztán: sok babér nem terem nekem Győrben, és nagyon hiányzott a családom. Közelebb, Dunaújvárosba költöztem, ahol hat év alatt sok mindent megéltem. Nemzetközi kupameccsek, bajnoki címek.

Kihasználom az alkalmat és rákérdezek a történetre: valóban tipikus magyaros virtus  miatt van eggyel kevesebb bajnoki aranyérme?
 
- Aznap lett volna meccsünk, amikor Kulcsár Anita balesetben meghalt - idézi fel a tragédia napjait. - Szörnyű volt, persze elmaradt az összecsapás és később játszottuk le. Bekerült a jegyzőkönyvbe egy ifjúsági korú lány, aki egy percet sem töltött a pályán. Mégis óvtak és elvették a pontokat, a Győr lett így az első. 

Éveket visszaugorva az időben, a 17 éves Bulath bemutatkozik az NB I-ben.
 
- Megint Győr, hiszen ők voltak az ellenfelek és Kis Szilárd  a mi edzőnk. Tíz percet kaptam, három vagy négy gólt lőttem.

Következett Koppenhága, ami másfél évig tartott.
- Oda már a párommal, Horváth Tiborral mentünk. Amikor hazajöttünk, akkor össze is házasodtunk  - teszi hozzá nevetve.

- Szóval Dánia: már az első edzésen elképedtem, mert bementem az öltözőbe, és mindenki dumált, gesztikulált, mutogatott. Kiderült, hogy ott az edző megkérdezi a játékosokat, végig is hallgatja őket és úgy alakítják ki a taktikát. Az is újdonság volt, hogy tavasszal atlétikai felméréssel alapoztunk: gerelyhajítás, gátfutás, súlylökés. Aztán az az edző vezette végig a kondifoglalkozásokat, hiszen pontosan tudta, melyik izomcsoportot kell erősíteni. Önfeledten, felszabadultan kézilabdáztak, amit nehéz volt megszoknom.

Luxemburgi tornán kérdezte meg Zdravko Zovko az átlövőt: miért van olyan messze Magyarországtól, nincs kedve közelebb jönni?
 
- Horvátországban nagyon szerettem játszani, jól éreztem magam. Két év  után  jött a krach, a főszponzor tönkrement de a külföldieket becsülettel kifizették, ezután kerültem Debrecenbe. Ahonnan viszont gyorsan szerettem volna eljönni, végül ez sikerült is. Most itt vagyok - húzza le pólóját az oldalán-, és egyre jobbak leszünk. Egyelőre a szívünk jobban visz előre, mint a tudásunk, de javulunk.

Jövő nyárig  szól a szerződése, mi lesz utána?
 
- Nem szoktam előre tervezni. Próbálok mindig pozitívan gondolkodni, segítek a fiataloknak, akik egyre jobban fejlődnek. Úgy érzem, elfogadják tőlem, ha mondok valamit - ez a többiekre is igaz-, persze én is igyekszem alkalmazkodni. Nincs semmi gond, jó a hangulat az öltözőben, tulajdonképpen minden oké itt, Veszprémben.


Aranyérmek, ezüstök és bronzok

Bulath Anita 1983. szeptember 20-án született. Háromszoros magyar, kétszeres horvát bajnok. Két-két alkalommal nyert Magyar és Horvát Kupát is. A junior világbajnokságon a dobogó második fokára állhatott fel a válogatottal, míg az ifjúsági Európa-bajnokságon harmadikak lettek. Negyvenötszörös válogatott. Veszprémben lett hétmétereslövő, korábbi klubjaiban nem ő volt az első számú ítélet-végrehajtó. A bajnokságban a góllövőlistát magabiztosan vezeti, előnye 12 találat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!