Kert

2015.08.31. 09:29

Most még ültethetjük az epret

Még van időnk arra, hogy a jövő évi remek eper termést megalapozzuk. A palánták ültetését azonban ne halogassuk már sokáig.

Tóth B. Zsuzsa

Az eperpalánta ültetésének ideje augusztus. Ha kevés helyünk van a kertben, akkor sem kell lemondanunk e kedvelt gyümölcs termesztéséről. Kis ügyességgel annak érési idejét ki is tolhatjuk tavasztól őszig. Unferdorfer József dísznövénykertész egy remek módszert ajánl erre. Egy erre a célra készült virágnevelő, oldalán kilyuggatott álló henger közepébe állítsunk egy szintén kilyuggatott, perforált műanyag csövet, amelynek az alját jól bedugaszoltuk. Az lesz az öntöző, amelyet az éppen aktuális időjárástól és természetesen a növény nagyságától függően akár naponta fel kell tölteni vízzel. Már csak azért is, mert a növény nagy levelei is sok vizet párologtatnak el.

A sokak által kedvelt gyümölcsöt, az epret akár kis helyen is sikerrel termeszthetjük - mondja a kertész, Unferdorfer József
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Gondoskodjunk róla, hogy a cső körül tápanyagdús föld legyen, amelybe az eper palántákat ültetjük kívülről, a lyukakon át. A különleges eszköz előnye az is, hogy mobil, hordozható. Bárhova áthelyezhetjük könnyedén a kertben, udvaron. Mivel az eper kifelé hozza a hajtásait, azok a levegőben nem tudnak meggyökeresedni. Így pedig nem veszik el a tápanyagot az anyanövénytől, tehát az eper több gyümölcsöt hoz majd. Ültessük be a tartót augusztusban, vagy legkésőbb szeptember elején és a következő évben már szinte száz százalékos mértékű gyümölcshozamra számíthatunk. Amennyiben a kertbe telepítünk epret, akkor ugyancsak ezt az időszakot használjuk ki, ne halogassuk a munkát. Válasszunk minél hosszabb termő idejű növényt, amely nagy szemű gyümölcsöket hoz majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!