Káptalantóti

2015.04.21. 19:19

Kié lesz a Liliomkert? - Árvereznék a piacot

Káptalantóti - A piacot csakis a tulajdonos, Harmathy Ildikó mentheti meg az árverezéstől azzal, hogy kifizeti a végrehajtandó összeget. Ez a település lakói és az árusok egyik felének a véleménye, míg mások szerint az önkormányzatnak kellene megmentenie azt.

Tóth B. Zsuzsa

Heves vitáktól se volt mentes a kedd esti falugyűlés, amelyet azért hívtak össze, hogy megoldást keressenek a Liliomkert helyzetére. A piac tulajdonosa, Harmathy Ildikó nem vitatta a felelősségét, hogy nem fizette be a hatóságok által előírt összegeket és elmulasztotta a művelési ág változtatására vonatkozó kérelmet. Azonban úgy fogalmazott, hogy a képviselő-testület kötelessége lenne elnapoltatni az árverést, hogy segítsen. A testület által felkért ügyvéd, Gelencsér Mihály elmondta, hogy a község vezetésének nincs erre jogköre. Csak Ildikón múlik, hogy fizet-e és megmarad-e a piac. A másik lehetőség, hogy valaki, vagy valakik megvásárolják azt az árverésen és tovább működtetik. Ildikó leszögezte, hogy mindent elkövet az árverés elodázásáért és a piac megmentéséért.

Közben a hallgatóság soraiból többen számon kérték rajta, hogy miért nem fizette ki a helypénzekből a fennmaradáshoz, engedélyeztetéshez, a művelési ág változtatásához szükséges összegeket. Abban az esetben az engedélyt is megkapta volna már rég. Ildikó erre úgy reagált, hogy a piac fenntartása a heti egy napi működésből sokba került, nem a vagyona felhalmozására költötte a bevételt. A falu polgármestere, Csom Károlyné és több képviselő is megerősítette, hogy mindvégig a piac mellett álltak, most sincs másként, de nem tudnak többet segíteni. Amikor korábban a kezüket nyújtották, Ildikó akkor nem reagált, most pedig már nincs más lehetőség, mint az árverezés. Krizsán Lajos helyi lakos szerint Ildikónak volt jó pár éve arra, hogy elintézze az engedélyeztetést, de nem tette meg.

- Adót nem fizet az önkormányzatnak, és most mégis onnan vár segítséget. Máshol ezért lecsukják az embert - mondta. Németh István,a hegyközség elnöke szerint a piac megmentése csakis Ildikó kezében van.

- Az árusoktól származó bevételen ki lehetett volna fizetni az engedélyeket. Most ne velük akarja megvetetni Ildikó a piacot. Meg kell menteni, de nem hárítható ez a testületre sem - mondta. Az árusok egyike, Mások többen is azon a véleményen voltak, hogy csaki az önkormányzat mentheti meg a piacot. Orsós Szabolcs azon a véleményen volt, hogy nem kell elítélni a tulajdonost, akinek anyagi segítségre van szüksége. Az önkormányzatnak kellene méltányosságot kérnie, mindegy, hogy ki hibázott. Az ügyvéd szerint azonban ezt nem teheti a település vezetése, nincs rá jogköre. Kovács Miklós árus kérdésére nem érkezett egyértelmű válasz,. így nem derült ki, hogy amennyiben sikerülne megmenteni a piacot, hogyan működne tovább. Fábián Gusztáv, Salföld polgármestere azzal fordult Harmathy Ildikóhoz, hogy fizesse be az összeget, ez a megoldás. Az árusok nagy része arra a véleményre jutott, hogy Ildikónak kell megoldania a problémát. Felkérték erre, ő pedig megígérte, hogy mindent elkövet a piacért. Azonban hogy ezt hogyan tudja megoldani, nem adott konkrét választ.

Kapcsolódó cikkek:

Falugyűlés a káptalantóti piacért

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!