Káptalantóti

2015.04.21. 05:14

Falugyűlés a káptalantóti piacért

Káptalantóti - Kedden este falugyűlést tartanak, amelyen tisztázódhat, hogy ki a felelős azért, hogy a helyi Liliomkert piac még mindig engedély nélkül működik.

Tóth B. Zsuzsa

A piac évek óta húzódó ügye várhatóan a csúcspontjára ér a közeljövőben, a május hatodikára kiírt árverezés miatt is. A tulajdonos, Harmathy Ildikó elmondása szerint különféle bírságok és az előző cégei kapcsán felhalmozott adótartozások miatt árverez a Magyar Követeléskezelő Zrt. Mintegy 11 milliós tartozása van. A piaccal szomszédos terület egy részét korábban már elárverezték. Harmathy Ildikó neheztel a település polgármesterére, szerinte Csom Károlyné akadályozza a működi engedély megszerzését. Mint mondja, a piac területét ő vegyes hasznosítású területként vásárolta, amelynek harmada beépíthető. Időközben azonban a képviselő-testület átminősíttette szántóvá, amelyen nem folyhat kereskedelem, de az átminősítésről őt nem értesítették. A piac megmaradásáért aláírásgyűjtést szervezett, elmondása szerint több mint ötszázan írták alá a petíciót.

Csom Károlyné polgármester úgy nyilatkozott, hogy szó sincs átminősítésről, a piac területe a vásárláskor is szántó volt. A piac fennmaradása a tulajdonoson múlik. Annak érdekében segítő kezet nyújtottak, de Harmathy Ildikó azt nem fogadta el. Egyébként a piacból nem származott olyan bevétele a településnek, amelyről tudhatna.

- Azt nem tudom, hogy az adóhatóságok felé fizetett-e a tulajdonos és az aláírásokat sem láttam. Az adásvételi szerződésben egyébként az áll, hogy szántó területként vette meg a piac területét. A tulajdonosnak kell kérnie, hogy vegyék ki a művelési ágból, de nem tette. A napokban több levelet, szórólapot is kaptak a helybeliek, azzal, hogy miattam nincs működési engedélye a piacnak. Harmathy Ildikó azt állítja, hogy feljelentette az önkormányzatot. Képviselő-testületi ülést hívtunk össze és ügyvédet fogadtunk, a mai falugyűlésen pedig tiszta vizet szeretnénk önteni a pohárba. A falunak kell a piac, nem vagyunk ellene, de azt szeretnénk, ha törvényes keretek között működne. A szakhatóságok, mint például a Nemzeti Park, a földhivatal és a környezetvédelmi felügyelőség már eljárásokat folytattak ellene a szabálytalanságok miatt. Mi segítő szándékkal elindítottuk a belterületbe vonást, ezt jeleztük is Harmathy Ildikó felé, de nem válaszolt. Ezt követően neki csak az átminősítést kellene kérnie, kifizetnie a földjog díjat, de ez utóbbi nem a mi dolgunk, hanem az övé. A piac területe mellett egy földdarabot időközben már elárvereztek. Arra régen lejárt a négy éves beépítettségi kötelezettség határideje, de türelmesek voltunk azt követően is, mi nem büntettünk - mondta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!