és a legnagyobb is

2019.11.30. 18:10

A Louvre lett a világ leglátogatottabb múzeuma

Tavaly, 2018-ban több mint 10 millióan voltak kíváncsiak a híres párizsi múzeum kiállításaira, ezzel bekerült a Louvre a Guinness Rekordok Könyvébe mint a világ leglátogatottabb múzeuma.

Visitors take pictures in frront of Mona Lisa after it was returned at its place at the Louvre Museum in Paris on October 7, 2019. - Leonardo da Vinci's masterpiece, the "Mona Lisa," returned to her usual spot in Paris' Louvre Museum on October 7 following a two-month renovation for the gallery housing the world's most famous painting. (Photo by ERIC FEFERBERG / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: ERIC FEFERBERG

Valószínűleg nincs olyan ember, aki ne hallott volna a Guinness Rekordok Könyvéről, melyben évről évre összegyűjtik a legeket a világ minden tájáról. Azt eddig is tudtuk, hogy benne van a könyvben a legmagasabb ember, sőt, még azt is megtudhatjuk, hogy ki az, aki egyszerre a legtöbb hullahopp karikával tud zsonglőrködni, mostantól fogva pedig az is szerepel a rekordok könyvében, hogy melyik a leglátogatottabb múzeum – írja a V4NA hírügynökség.

A címet a legismertebb párizsi múzeum, a Louvre nyerte el, ugyanis 2018-ban 10,2 millió látogatója volt. A francia múzeum olyan intézményeket utasított maga mögé, mint a Kínai Nemzeti Múzeum, melynek kiállításaira 8,6 millióan voltak kíváncsiak vagy a dobogó harmadik helyén végző New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum, ahova 7,3 millió ember látogatott el 2018-ban.

A Louvre nyolc részlegének 403 termében kiállított 35 000 alkotása évről évre egyre több embert vonz. 2018-ban a látogatók száma 25 százalékkal nőtt 2017-hez képest. A látogatók túlnyomórészt külföldiek, de a franciák is szívesen látogatnak el a híres múzeumba, 2018-ban 2,5 millióan nézték meg a kiállítást, vagyis a Louvre látogatóinak 25 százaléka francia állampolgár volt. A francia múzeum egyébként nem csak a leglátogatottabb, hanem a legnagyobb is a világon, 72 735 m²-es alapterületével megelőzi a Szentpétervári Ermitázs Múzeumot.

Borítókép: Leonardo da Vinci mesterműve, a Mona Lisa a párizsi Louvre-ban

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!