Hírek

2017.01.16. 22:20

Ötvenéves traktorral indultak el Afrikába, Veszprémben megpihentek

Veszprém - Sok ezer kilométert tesznek meg fülke nélküli traktorukkal a lengyel utazók, mire elérnek Afrikába.

Marton Attila

A nem mindennapi út egyik állomása a megyeszékhely volt, ahol kipihenték az utazás első néhány napjának fáradalmait, köztük a tátrai átkelés nehézségeit, ahol a mínusz 35 fokkal is megküzdöttek.

A háromfős csapat, Piotr Sliwinski, Marcin Obalek és Ula Kisiel-Panko Dél-Lengyelországból indult január hetedikén egy több mint ötvenéves traktorral. A járgány egy lakókocsit húz maga után, amelyben az utazók a legszükségesebb holmikat szállítják. Útjukkal a lengyel technikai tudást is népszerűsítik, a traktor gyártója Etiópiában épít gyárat.

Útjuk egyik állomása Veszprém volt, a különleges utazók vasárnap hajnalban érkeztek a megyeszékhelyre, és egy napot töltöttek el nálunk, a csoportot a helyi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat látta vendégül, mondta Kövesdi Hanna, a szervezet elnöke.

Az utazók Szlovénián keresztül Olaszországba pöfögnek, majd onnan komppal Izraelbe mennek, ahonnan Egyiptomon és Szudánon keresztül érkeznek meg Etiópiába, előreláthatólag több hónap múlva, mesélte lapunknak Piotr Sliwinski. Az utat részint saját maguk, részint szponzorok támogatásából finanszírozzák.

Elmondták, a traktorral sík területeken 20 kilométer per órával tudnak haladni, a lengyel-szlovák határon azonban nemcsak az emelkedőkkel, hanem a hőmérséklettel is meggyűlt a bajuk, ugyanis a Tátrában mínusz 35 fokban utaztak a fülke nélküli géppel.

A három vándor, akik egyébként felváltva vezetik a járgányt, a civil életben vállalkozó. Két férfi már nem először vág bele ilyen nem mindennapi utazásba, korábban Dél-Amerikát egy újabb traktortípussal már körbejárták. Most többek között azért is választották ezt a matuzsálemkorú járgányt, mert mint mondják, maguk is meg tudják javítani, ha valami elromlana rajta.

Hármójuk közül Marcin járt korábban Magyarországon. Fel-idézte, gyerekkorában, cserkészként a Balatonnál táborozott, és megfordult Debrecenben is. A jókedvű utazók megjegyezték, abban bíznak, az utazás legnehezebb részén a dermesztő tátrai hideggel már túl vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!