Hírek

2017.07.07. 11:56

Kékszalag - Litkey: Ezt nem lehet megunni!

BALATONFÜRED - Bár a Fifty-fifty óvása miatt néhány órán át bizonytalan volt, ki nyerte a 49. Kékszalagot, a Festipay végül, Litkey Farkas vezetésével, nemcsak a Balatonon nyert, hanem a zsűriasztalnál sem talált legyőzőre.

B. Virág Rita

A Festipay megvédte címét és 2016 után, az idén is leggyorsabban teljesítette a Kékszalag távját a Balatonfüred-Kenese-Siófok-Keszthely-Füred útvonalon haladó tókerülést.

A Festipay rendkívül meggyőző fölénnyel nyert, hiszen 19:05 órakor haladt át a célvonalon, míg legnagyobb riválisa 19:23 órakor érkezett meg a balatonfüredi móló elé.

A két favorit végig remek csatát vívott és ebben Litkey Farkas, a győztes egység kapitánya is egyetértett:

- Az idén elkerültek minket a viharok, a zivatarok, nem volt különösebb nehézség. Szórakoztató, jó versenyt vívtunk a Fifty-fiftyvel, igazán remek vetélkedés volt - összegzett a már tizenháromszoros bajnok.

Litkey Farkas tizenegy alkalommal hagyományos, egytestű hajóval nyert Európa legrégibb és leghosszabb tókerülő erőpróbáján, de 2010 óta már ő is katamaránnal versenyez.

Arra a kérdésre, hogy mikor érezte már biztosnak az újabb sikert, Litkey Farkas úgy válaszolt, a Tihanyi révet elhagyva, látták, hogy van szél és ekkor már hittek abban, hogy elég lesz az előnyük.

Egyes szakemberek szerint Litkey Farkas azért utolérhetetlen a Kékszalagon, mert mindenkinél jobban ismeri a Balatont és a térséget jellemző szélviszonyokhoz is megtanult tökéletesen alkalmazkodni. Erre a felvetésre Litkey úgy válaszolt, valóban nagyon jól ismeri a magyar tenger minden szegletét, ám a Fifty-fiftyt is remek szakemberek irányították.

- Ahogy a szelek változtak egyszer ők, egyszer pedig mi voltunk gyorsabbak. A végén nekünk jött ki jobban a lépés, mi pedig megragadtuk a sanszot és Füredig nem engedtük el. Azért közben az ellenfelünk, Goszleth Marcell a Fifty-fiftyn többször megmutatta nekünk, éppen miként kellene vitorláznunk, többször beértek, megelőztek minket, de mi nem estünk kétségbe, inkább tanultunk ezekből. Úgy érzem, voltak szakaszok, amikor a Fifty-fiftynek kellett volna nyerni, de több olyan volt, amikor nekünk - fogalmazott.

Litkey Farkas megemlítette, hogy csapattársai óriási munkát végeztek. Oroszlán Gábor a legfiatalabb közülük és a legtöbb terhelést kapta, Rick Gergely, Tóth Róbert, Frankó József, Török Zoltán, mindnyájan fantasztikus munkát végeztek.

Litkey Farkas elárulta, évről, évre, egyre csendesebben ünnepelnek, már a pihenésé a főszerep. Azért persze ugyanolyan boldogság megnyerni a Kékszalagot tizenharmadszor, mint először.

Előzményeink itt olvashatóak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!