Hírek

2016.08.23. 12:35

Fényképezni tilos? - Személyiségi jogokat sérthet

Ajka - Gyermekek kacagása hallatszik, futkároznak, labdáznak a játszótéren. Majd hirtelen csend és egy kiáltás. Az egyik anyuka felháborodását hallják az utca lakói.

Hanis Patrícia

A szülő észrevette, hogy miközben fia önfeledten focizik társaival, a szemközti ház ablakában egy férfi kamerázza a gyerekeket, akik ezt észlelték is. Ekkor már a padon ülnek, szépen sorban. Az apuka nyugtatja párját. Nem értik a furcsa jelenséget. Később az apa kérdőre vonja a kamerás urat, mi szüksége van egy olyan videóra, melyen többek között az ő kisfia is rúgja a bőrt. Elmondása szerint a férfi ezt válaszolta: ha betörik az ablakom, legyen bizonyítékom a tettesek kilétét illetően.

Tilos a szülő hozzájárulása nélkül felvételt készíteni
Illusztráció: Penk Tímea

Kérdés, hogy teljesen jogosan veszi-e kamerára mindezt a férfi akármilyen okból kifolyólag. Vajon valóban szükséges mindez, nem fizet a biztosító ilyen esetekben? Nem sért meg ezzel személyiségi és egyéb jogokat? Mit tehetnek a kétségbeesett szülők?

Szilágyi Zsuzsanna ügyvéd, infokommunikációs szakjogász lapunk kérdése elmondta, hogy az ember képmása az emberi személyiség megnyilvánulása a külvilágba. Ezt személyhez fűződő jogként deklarálja a polgári jog. A közel két és fél éve hatályba lépett új Polgári Törvénykönyv szerint nemcsak az érintett szereplők engedélye nélkül készült képmás vagy videófelvétel közzététele tilos, hanem az engedély nélküli felvétel készítése is.

Szilágyi Zsuzsanna ügyvéd, infokommunikációs szakjogász
Fotó: Penovác Károly

– Kiskorúak esetében a hozzájárulást a szülő vagy gondviselő adhatja meg, ennek hiányában felvétel sem készíthető. A szóban forgó úrnak más módon kell – ha kell egyáltalán – a betört ablak iránti biztosítási igényének a jogosságát érvényesíteni – foglalta össze a szakember. Hozzátette, hogy a szülők jogai számosak: felszólíthatják az illetőt a jogellenes cselekmény abbahagyására és a hozzájárulás nélkül készített videofelvétel megsemmisítésére. Különösen súlyos esetben egészen a személyiségi jogi per megindításáig terjedhetnek a sértettek lehetőségei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!