Hírek

2017.03.10. 08:51

Utcát nevez el Szőc egykori költőjéről

Őrzi bányászati hagyományait Szőc község. A községbe érkező a parkban egy csillét és bányászati emlékművet lát.

Tisler Anna

Távolabb egy régi tűzoltófecskendő áll élénk pirosra festve. A lakók a világháborúk hőseiről sem feledkeztek meg. Emlékművük a temető bejárata előtti dombon áll.

A település az idősek bentlakásos otthonában élőkkel együtt 447 lakosú. A község fekvése az ott élők szerint ideális. A Nyirádot Ajkával összekötő út mellett néhány száz méterre helyezkedik el.

A faluközpont egyik dísze

Átmenő forgalmuk nincs, a főút előnyeit viszont élvezhetik. Jó a buszközlekedés bár sok járat nem megy be, hanem ki kell sétálni az úthoz. A tömegközlekedés nyújtotta előnyöket főként a munkába járók lehetőségeit növelik. A bánya bezárása után sokan állás nélkül maradtak, de mivel a bejárás megoldott, hamar találtak új lehetőséget.

Az egyik bányász emléke

Németh Balázs polgármestertől megtudtuk, előny Ajka közelsége, ott ugyanis sok a munkahely, a diplomásokra éppúgy szükség van, mint a kevésbé képzettekre. Az önkormányzat hat dolgozót foglalkoztat közhasznúként. A foglalkoztatottakkal március elején kötötték meg a szerződést. Közfoglalkoztatott látja el többek között a kulturális feladatokat, közreműködik a rendezvények lebonyolításában.

A könyvtár épületére sokat költött az önkormányzat. Tavaly a külső és belső felújítást követően decemberben a palatetőt cserépre cserélték ki. A könyvtár hetente négyszer szerdán, csütörtökön, pénteken, szombaton  várja az olvasókat. Az épület előtti parkba padokat helyeztek ki.

A könyvtár tetőszerkezetét is felújították

A melegebb hónapokban gyakran találkoznak ott a helybeliek. Ugyancsak sok rendezvényt látogatnak a művelődési házban is, ami a polgármesteri hivatal földszintjén van. Ott folyamatban van a felújítás.

A parkban jó időben a helybeliek találkoznak

A színpadot nemrég újították fel, most a függönyök cseréjén a sor.

Németh Balázs polgármester a felújított színpad előtt

- Saját erőből nem tudnánk mindent megoldani, hiszen kevés a saját bevételünk, ezért sokat pályázunk - mondta a polgármester. - A közfoglalkoztatottak nagy segítséget jelentenek, ők tartják rendben a közterületeket, tisztítják a vízelvezető árkokat. A lakók is ügyelnek a tisztaságra, a saját portájukat rendben tartják. Ha tudnak, a településnek is segítenek. A szőlőhegyben néhányan életvitelszerűen tartózkodnak. A nagyobb esőzés lemossa a murvát kavicsot, ezért utána nehéz közlekedni. A fent lakók kérték, hogy az önkormányzat vitessen murvát, ők társadalmi munkában szétterítik, hogy ezzel is takarékoskodjunk. Pedig nem kis szakaszról van szó. Az út közel két kilométer hosszú.

A bekötő út mellett épült a játszótér, aminek nagy a kihasználtsága, mivel 55  14 év alatti gyermek él Szőcön.  Fontos, hogy ők kapjanak meg mindent, mint a városon élő társaik. Közterület átnevezést is terveznek. A bekötőutat Preininger Kálmánról, a településen élt költőről nevezik el. Verseskötetét már kiadták. Preininger Kálmán harcolt az orosz fronton a II. világháborúban, feltehetőleg Lengyelországban vesztette életét 1945-ben.

Családtagja még él a községben, aki örömmel hozzájárult, hogy utcanév is őrizze testvére emlékét. A település pályázott a ravatalozó felújítására, illetve akadálymentes mosdó kialakítására a művelődési házban, és a tervek között szerepel a belterületi utak felújítása.

- A környező településekkel szoros a kapcsolat, a szomszédos Halimbára járnak a szőci gyermekek óvodába és iskolába, a szociális étkezőknek a falugondnok onnan szállítja az ebédet - mondta a polgármester. - A közös hivatalunk Nyirádon van, a munkatársak mindenben segítenek. A képviselőtestület tagjai minden lehetőséget megragadnak, hogy többet adjanak a lakóknak. Jelenleg számítástechnika tanfolyamnak ad otthont a könyvtár. A tudás, az információ ugyanis út egy minőségibb élet felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!