Hírek

2016.10.20. 09:38

Szkafanderben hegesztettek - brutális németországi robbanás

Ajka – Megrendülten hallottam a híreket a ludwigshafeni BASF-robbanásról. A üzemben magam is dolgoztam közel két évtizeddel ezelőtt – számolt be egy olvasónk.

Penk Tímea

A gépésztechnikus egy magyar brigáddal dolgozott a németországi gyárban, csöveket, tartályokat, gépeket szereltek.

- Nemcsak a legnagyobb, hanem a világ egyik legveszélyesebb üzemeként tartották már akkor is nyilván a BASF-et. A maró és robbanó vegyi anyagok melletti munkavégzés fokozott elővigyázatosságot igényelt – számolt be gépésztechnikus.

Elmondta, hogy ha valamit hegeszteniük kellett, akkor tűzoltóautók álltak készenlétben. Sok szerszám nem is vasból, hanem bronzból készült, hogy ne keletkezzen szikra, ha érintkezik a vascsővel.

- Már korábban is voltak különféle balesetek. Akkoriban azt mesélték, hogy ötven emberáldozatot követelő robbanás volt a legsúlyosabb eset – mondta az egykori BASF-munkás. Elmesélte, hogy amikor egy régi csövet szereltek, még volt benne maradék a vegyi anyagból.

Ez ráfolyt az egyik munkásra, és súlyos égési sérülésekkel szállították kórházba.

- Tizenöt-húsz évvel ezelőtt azt mondták, hogy ötvenezer ember dolgozik a cégnél. Olyan hatalmas területen áll az üzem, mint Ajka. Utcák, házszámok vannak, és busz is jár. Ez szokatlan volt nekünk.

Korábban a száz báros nyomást is alig tudtuk elképzelni, ott viszont ezer bárral is találkoztunk – számolt be a technikus. Hangsúlyozta, hogy a gyárban a veszélyessége miatt rendkívül szigorú előírások vannak. A szerelők néha az űrhajósokhoz hasonló öltözékben dolgoztak, és csövön keresztül kaptak levegőt. A BASF egykori dolgozója úgy véli, hogy az előírások be nem tartása vezethetett az újabb balesethez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!