Hírek

2017.04.30. 13:32

Szent György legyen a példa - Véget ért a XXV. Szent György-hegyi Napok nagy sikerű eseménysorozata

Hegymagas - A szőlő és bor negyedszázados ünnepén, a Szent György-hegyi Napok szabadtéri szentmiséjén a Lengyel kápolna előtt Márfi Gyula érsek azt kérte a hegyre zarándokolóktól, hogy szeressék egymást, tartsanak össze, tiszteljék a többi vallás képviselőit, még az ateistákat is, miközben ragaszkodjanak saját hitükhöz.

Tóth B. Zsuzsa

- Elismerésemet fejezem ki azoknak, akik gyalog zarándokoltak a mise helyszínére. A zarándoklás egészen más, mint az a sürgés-forgás, ami a mai emberre annyira jellemző. A zarándoklás azt fejezi ki, hogy úton vagyunk mindannyian a földi életből az örök haza felé. A világot pedig egy hídnak is tekinthetjük, amin át kell menni – mondta az érsek a hagyományos vasárnapi szentmise többszáz résztvevőjének, borrendi és bandériumi tagoknak, borászoknak és bort kedvelőknek, fúvósoknak, polgármestereknek, érdeklődőknek. Szent György vértanúról mint legendás szentről szólva azt mondta, hogy ő csak egy kiváló ember lehetett.

- Vértanúságot szenvedett, gyilkos sárkánytól mentette meg a király lányát és a várost. Nem tudjuk ugyan, hogy mindebből mi igaz, de életét adta Krisztusért és kiváló szent volt, ez biztos. Tele van a világ az ő tiszteletének jeleivel. A veszprémi székesegyház mellett is van egy Szent György kápolna, Egyiptomban még mindig 40 templomnak és kolostornak ő a védőszentje, Cipruson legalább 60 szentélye van. Konstantinápolyban, Rómában, egész Itáliában tisztelték.

Országok, például Anglia és Grúzia védőszentje, ott a muzulmánok közül is sokan tisztelik. A Szűzanya és Szent Márton után a legnépszerűbb szent volt, a katolikusok és ortodoxok körében egyaránt nagy a tisztelete. Zsoldosok védőszentje volt, sok lovagrend viseli nevét, a földművesek Szent György napján hajtották ki először az állatokat a legelőre. Vértanúként azt mondja, hogy hitünket ma is meg kell vallanunk. Sajnos a kereszténységet üldözik, a föld lakossága egyharmada keresztény, a megölt embereknek a háromnegyede az – mondta az érsek prédikációjában.

Hozzátette, hogy a kereszt a mi életünkben sem talál mindig otthonra, visszariadunk Krisztus keresztjétől. Jézus azt mondta, tegyetek jót azokkal, akik bántalmaznak titeket. Az ellenség szeretetével szintén hadilábon állunk, a keresztény világ is nehezen tudja magáévá tenni, pedig ha nem fogadjuk el, nem vagyunk keresztények.

Márfi Gyula érsek celebrálta a XXV. Szent György-hegyi Napok záróeseményét, a szabadtéri szentmisét a Lengyel kápolnánál

Az érsek a fiatalokhoz szólva arról beszélt, hogy a mai vélemény szerint az egynemű partnerek, az összebútorozó élettársak nem rosszabbak, mint azok, akik házassági esküt tesznek. Éppen csak mások. Leszögezte, hogy ez nem így van, az élettárs és az egynemű partner nem alternatívája a házasságnak. A mai fiatalok nagyon nehezen kötnek házasságot, félnek az elkötelezettségtől. Túladagolják maguknak a szabadságot. Pedig a szabadság egy ajándék, amelynek van határa, optimális mértéke. Ha többet engedélyeznek maguknak, az már szabadosság.

A Szent György-hegyi Napok korábbi programjai ugyancsak nagy népszerűségnek örvendtek egész héten. A hegy kápolnáit érintő fél napos zarándoklaton és a szombati borút bejárásokon több százan vettek részt, utóbbin több, mint húsz pincét látogattak a bort kedvelők. A szőlészeti-borászati konferencián Varga Máté szőlész a foltos-szárnyú muslica kártételéről beszélt, a jubileum jegyében a rendezvény létrehozói, szervezői, borászok polgármesterek, intézményvezetők elismeréseket vehettek át. A rendezvénysorozatban az ínyencek randevúja és a borversenyen aranyérmet elért borok kóstolója és sem maradt el. A legmagasabb pontszámot a Nyári pince késői olaszrizlingje kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!