Hírek

2016.12.14. 18:23

Soha nem szabadulhat a gyilkos, aki elvágta áldozata torkát

Szentgál, Veszprém – Életfogytiglanra ítélte a Veszprémi Törvényszék a tavaly év elején Szentgálon történt emberölés elsőrendű vádlottját.

Marton Attila

A korábban emberölésért már büntetett elsőrendű vádlott, N. János Dániel (43) tavaly február 23-án délután egy helyi kocsmában elegyedett szóba az erősen ittas, 35 éves sértettel, akivel a presszóból a másodrendű vádlotthoz, a helyi L. Csabához (54) mentek.

A házigazda – akinél a N. János Dániel is lakott – szóváltásba keveredett a sértettel, lökdösték egymást, a feleket az elsőrendű vádlott választotta szét, rövidesen azonban ismét összevesztek, és L. Csaba az erősen ittas, védekezésre képtelen sértettet többször ököllel arcon ütötte. N. János Dániel felsegítette, és kitámogatta a teraszra a fiatalembert, majd visszament a házba.

L. Csaba ezután újra nekiesett és bántalmazta a sértettet. Az elsőrendű vádlott ismét visszafogta L. Csabát, míg a sértettet felsegítette, és a ház előtti közbe támogatta. Ezalatt L. Csaba visszament a házba, és N. János Dániel 16 centiméter pengehosszúságú késével tért vissza az udvarra, ahol hasba szúrta a fiatalembert. N. János Dániel ezután kivette másodrendű vádlott kezéből a kést, és elmetszette a sértett nyakát, aki a vérveszteség miatt a helyszínen meghalt.

Az elsőrendű vádlott elismerte a bűncselekményt, az eljárás előrehaladtával azonban annak minden elemét magára vállalta. A másodrendű vádlott az eljárás során végig tagadta, hogy bántalmazta és hasba szúrta volna a sértettet. A Veszprémi Törvényszék Szabó Györgyi vezette tanácsa mindkét vádlottat védekezésre képtelen személy sérelmére társtettesként elkövetett emberölésben mondta ki bűnösnek. N. János Dánielt különös visszaesőként életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte, amelyet fegyházban kell letöltenie. A büntetésből nem bocsátható feltételes szabadságra.

L. Csabát 15 év fegyházbüntetésre ítélte a bíróság. Indoklásában a bírónő kifejtette, a tényállás alapjául elsőrendű vádlott vallomását fogadta el, míg másodrendű vádlott szavahihetősége többször megkérdőjeleződött az eljárás során, a szakértői megállapítások szintén több esetben cáfolták a vallomását.

A minősítés kapcsán elmondta, a sértett sérüléseinek száma és súlyossága bizonyítja, hogy nem volt védekezésre képes állapotban. Hozzátette, mindkét vádlott esetén súlyosító körülmény volt, hogy ittasan követték el tettüket. A vádlottaknak egyetemlegesen mintegy 5,5 millió forint bűnügyi költséget is meg kell fizetnie.

Az ügyész tudomásul vette a döntést, és így tett az elsőrendű vádlott és védője is, vagyis N. János Dániel esetében az ítélet jogerős. Másodrendű vádlott és védője felmentésért jelentett be fellebbezést, így az ő ügye a Győri Ítélőtáblán folytatódik.

A cikkhez kapcsolódó előzmények itt olvashatóak:

https://veol.hu/hirek/megoltek-egy-40-eves-ferfit-szentgalon-1681337" target="_blank"

https://veol.hu/hirek/uristen-megoltek-a-testveremet-1760917" target="_blank"

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!