Hírek

2017.05.11. 17:45

Milliárdok fejlesztésre - Több település is sikeresen pályázott a pápai járásban

PÁPA - Megközelítőleg ötmilliárd forintnyi fejlesztés valósulhat meg a következő időszakban a pápai járásban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) első körös nyertes pályázatainak köszönhetően - jelentette be Kovács Zoltán ország-gyűlési képviselő, állam-titkár, megyei fejlesztési biztos.

Polgár Tibor

A pápai városházán a témával kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón Áldozó Tamás polgármester kifejtette, az első körben benyújtott 14 pályázatukból 11-et bírált el az irányítóhatóság. A zsinagóga és a Vajda Péter-lakótelepi bölcsőde felújítása nem kapott támogatást, míg a napelempark létesítésére vonatkozó kiírást visszavonták. A barnamezős beruházásra és az épületenergetikára vonatkozó, illetve a közművelődés megújítását célzó három pályázat további elbírálás alatt áll, ezek összességében közel hárommilliárd forintnyi értéket képviselnek.

A városvezető kiemelte, nyolc pályázatukkal kapcsolatban pozitív döntés született, aminek nyomán 4 milliárd 310 millió forint támogatáshoz jutott Pápa. A támogatott tételek között szerepel többek között az ipari park, a piac, a csapadékvíz-elvezetés és a szociális alapszolgáltatások fejlesztésére irányuló projekt, valamint a Várkert és az Erzsébet liget megújítása a Zöld város program keretében, de például jutott forrás közlekedésfejlesztésre is.

Kovács Zoltán és Áldozó Tamás a sajtótájékoztatón
Fotó: Pintér Ádám

Áldozó Tamás megjegyezte, két épület-felújítást kivéve ezek komplex programok, jelenleg pedig a támogatási szerződések aláírása előtt állnak. Hozzátette, megjelentek a második TOP-os pályázati kör felhívásai is, ezekre újabb pályázati csomagot készít el a város.

- Amennyiben a most elnyert 4 milliárd 310 millió forintot beépítjük a város költségvetésébe, akkor egy 11 milliárd forint körüli összeget kapunk. Ezáltal pedig a büdzsé közel 50 százaléka fejlesztéseket fog finanszírozni, amire eddig még nem volt példa - fogalmazott Áldozó Tamás.

Kovács Zoltán elmondta, Pápa városa mellett a kistérség több települése is sikeresen pályázott a TOP-os kiírások első felvonásában, ezek a falvak összesen közel 400 millió forintot nyertek el, így a pápai járásban megközelítőleg ötmilliárd forintnyi fejlesztés valósulhat meg az elkövetkező időszakban. Bakonyjákó és Farkasgyepű turizmus-fejlesztésre, míg Pápateszér, Nagyacsád és Ugod óvodafejlesztésre kapott támogatást.

Csapadékvíz-elvezetésre Takácsi és Farkasgyepű, épületenergetikai korszerűsítésre pedig Homokbödöge, Külsővat és Bakonyszücs pályázott sikeresen. Továbbá Magyargencs, Kemeneshőgyész és Kemenesszentpéter orvosi rendelőinek rekonstrukcióira is jutott a fejlesztési keretből.

Kovács Zoltán úgy fogalmazott, Pápa soha nem látott mértékű fejlesztési forrásban részesül a nyertes pályázatok által, amiknek köszönhetően a következő években ugrásszerű fejlődés következik majd be a város életében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!