Hírek

2017.05.19. 14:15

Összeáll a Session - Régen ráztuk a rock and rollt

Egyetlen koncertre összeáll a veszprémi Session együttes, amely a Led Zeppelin zenekar szellemiségét, emlékét ápolta itthon és külföldön.

Varga Róbert

Ahogy negyedszázados meg-alakulásuk és később a tagcserék után most is a közönség döntheti el róluk, lehet-e folytatása annak, ha ők rázzák a rock and rollt.

Tatai Tamás dobos és Dávid Roland énekes 1992-ben döntött úgy, hogy márpedig ők Led Zeppelin-számokat akarnak játszani, mert azok olyan intenzívek, színesek, progresszívek, stílusbeli változatosságuk miatt zeneileg összetettek, igényesek, hogy az testesíti meg számukra az igazi rock and rollt és bluest. Egy olyan életérzést, amikor a zene útját választani igazi szabadságot jelentett számukra fiatalként.

A kor szelleme, a zene választotta ki őket arra, hogy hangszert, mikrofont ragadjanak. Röviddel ezután csatla-kozott hozzájuk Cseh Balázs basszusgitáros, majd 1995-ben érkezett Nagy Gergely gitáros, és kialakult az évtizedes veszprémi legenda köréjük. A hosszú ideig tartó együtt muzsikálás és nagy sikerek után a 2000-es évek közepén Dávid Roland szólókarrierbe kezdett, és más zenei stílusokban, csapatokkal, színházakban zenés darabokban is kipróbálta magát. A formáció különböző neveken, tagokkal játszott tovább, és egyéni utakat is kerestek a zenészek. Nagy Gergely például a mai napig Révész Sándorral is koncertezik.

Egyetlen koncertre összeáll a veszprémi Session együttes: Cseh Balázs, Tatai Tamás, Dávid Roland és Nagy Gergely Fotó: produkció

Most, tizenkét év szünet után - a közönség kérésének engedve - egyetlen alkalomra összeáll a Session a négy alapító taggal, valamint két vendégzenésszel: Czuczor Tamás akusztikus gitárossal és Nagy Róbert billentyűssel. A csapat fél éve próbál, készül arra, hogy érettebb, tapasztaltabb muzsikusként, előadóként újrafogalmazzák a hangszerelésben és magukban mindazt, amit számukra a Led Zeppelin jelent. Kíváncsiak egymásra, arra, hogy a dalok miként hatnak rájuk és a nézőkre ennyi év után.

Dávid Roland alapító tag szerint mindegyikük fejlődött, jobb zenész lett az elmúlt év-tizedekben, és ezt ő érezte a próbák alatt is. Intenzív, izgalmas, tartalmas gyakorlási időszakon vannak túl és a bőség zavarával küzdve nagyon nehezen választották ki azokat a dalokat, amelyeket az elegáns veszprémi koncerthelyen eljátszanak. Terveik szerint a kétrészes esten húsz Zeppelin- szám csendül fel majd, tisztelegve a nagy elődök előtt.

Természetesen az ikonikus slágerek sem maradnak ki a műsorból, de lesznek eddig soha nem játszott dalok is.

Mosolyogva mondta, a Led Zeppelin jövőre jegyezheti fennállásnak ötvenedik évfordulóját, a nézők már követelik rajtuk, hogy álljanak össze a jubileum tiszteletére. A Session most ünnepel, engedve a hozzájuk érkező kéréseknek, azonban csak a közönség érdeklődése döntheti el, hogy lesz-e ennek az újratalálkozásnak folytatása. Azt ugyanis ma senki nem tudja megmondani, hogy van-e igény hosszú távon mindarra, amit a tagok együtt képviselnek ezzel a muzsikával, a régi rockkorszak szellemiségével, vagy csak a kitar- tó rajongói mag szeretne egy helyi legendát feltámasztani. Tiszteletből, nosztalgiából, szeretetből.

Ami esetleg biztató előjel lehet számukra, hogy amikor a Led Zeppelin tíz évvel ezelőtt egy londoni fellépésre összeállt, akkor 20 millióan szerettek volna jegyet venni az eseményre.

Dávid Rolandék persze nem hasonlítják magukat ilyen szinten sem a példaképeik-hez, legfeljebb csak annyiban, hogy most ők is játsszanak a közönségnek: régen ráztuk a rock and rollt, de visszamennénk. Lépcsőn a mennybe.

SLÁGEREK

A Led Zeppelin a világ egyik legnagyobb hatású rockzenekara. Az együttest 1968 nyarán alapította Jimmy Page szólógitáros, John Paul Jones (valódi nevén: John Baldwin) basszusgitáros, billentyűs, John Bonzo Bonham dobos és Robert Plant énekes. A zenekar 1980-ban, a dobos, Bonham halála után bomlott fel. Több százmillió lemezt adtak el, minden idők egyik legsikeresebb formációjának számítanak a mai napig. Magyarországon a legendák és visszaemlékezések szerint először Radics Béla és a Sakk-Matt együttes játszott Led Zeppelin- számot koncerten, majd a hetvenes években a Tűzkerék is műsorra vett pár dalt. Utána a magyar rock legnagyobb csapatai mind dolgoztak fel Zeppelin- klasszikusokat, és néhány zenekar a mai napig játssza ismert slágereiket. Robert Plant 1993-ban szólóban járt Magyarországon, 2006-ban pedig a Sziget Világzenei Nagyszínpadán tette tiszteletét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!