Hírek

2017.07.27. 18:45

1815-en nyertek felvételt a Pannon Egyetemre

Országos szinten csökkent a felsőoktatásba jelentkezők száma - nyilatkozta Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora a 2017 őszén induló képzések felvételi eredményeiről tartott sajtótájékoztatón.

Leitner Vera

- A tavalyi kiugróan magas jelentkezési adatokat nem sikerült túlszárnyalni, de az elmúlt három év statisztikáit alapul véve a Pannon Egyetemre történő jelentkezések száma stabil. A célunk, hogy nálunk minél kisebb arányú legyen ez a csökkenés, s minőségi javulást érjünk el - tette hozzá a veszprémi rektor.

A szerdán nyilvánosságra hozott ponthatárok alapján 1815-en nyertek felvételt a Pannon Egyetemre.

- Két területen örvendetes növekedést tapasztaltunk a jelentkezők számában. Ez a két terület a műszaki informatikai képzések területe, mely országosan is hiányszakmának számít. Emellett egy ugyancsak országos szinten fontos képzései terület, az osztatlan tanárképzésünk is jelentős növekedést könyvelhet el - mondta el Gelencsér András rektor. Mint arról beszámolt, további örömre ad okot, hogy míg a korábbi években a mesterképzések csak alacsony létszámokkal indultak az egyetemen, addig idén az ezekre a képzésekre jelentkezett hallgatók aránya is nőtt.

A legtöbb hallgató továbbra is a gazdaságtudományi karra nyert felvételt; a jelentkezők harmada ide jelentkezett annak ellenére, hogy továbbra is meglehetősen magas az államilag finanszírozott képzés ponthatára.

A ponthatárok alapján a mostani felvételi eljárás során 1815 hallgatót vettek fel, ebből 1477 főt állami ösztöndíjas képzési helyre. A felvett hallgatók közül 1103 alapszakon, 275 mesterszakon, 53 osztatlan képzésben, 384 pedig felsőoktatási szakképzésben kezdi meg tanulmányait a 2017-es őszi félévben. A legnépszerűbb alapszakok az egyes karokon: a turizmus-vendéglátás (GTK - 77 fő), a mezőgazdasági mérnöki (GK - 55 fő), a vegyészmérnöki (MK - 108 fő), az anglisztika (MFTK - 62 fő) és a programtervező informatikus (MIK - 82 fő). A legmagasabb pontszámot a nemzetközi gazdálkodás alapszak nappali tagozatának államilag finanszírozott formájú képzésére kellett elérni; ehhez 480 pont szükségeltetett.

- A külföldi hallgatók számában a Pannon Egyetemen jelentős a növekedés, a korábbi évhez képest megdupláztuk a felvett hallgatók számát - fejtette ki a rektor, s hozzátette, az örvendetes adatok mellett ebben az esetben számolni kell azzal, hogy ez természetesen terheket is ró az intézményre, hiszen lehetővé kell tenni és fenn kell tartani az angol nyelvű képzéseket.

- Az eredmények most valamelyest még mozgásban lehetnek, a jogorvoslati eljárások miatt ilyenkor egy-két fővel módosulhatnak az elsődleges eredmények. Azok a hallgatók, akik az általános felvételi eljárás során nem nyertek felvételt, még élhetnek a pótfelvételi eljárás lehetőségével - mondta el Gál Balázs, a Pannon Egyetem oktatási igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!