Hírek

2016.09.30. 05:47

Leállt egy gyermek légzése az iskolában - az életéért küzdöttek (frissítve)

Nemesszalók - Leállt a légzése és a keringése egy gyermeknek, aki elvesztette az eszméletét csütörtökön délután a nemesszalóki általános iskolában – tájékoztatott a mentőszolgálat ügyeletese.

Polgár Bettina

Megtudtuk tőle, a helyszínen lévő tanárok megkezdték a gyermek újraélesztését, amit a mentők kiérkezéséig a mentőszolgálat telefonon keresztül irányított. Az iskolához a pápai esetkocsi, valamint a balatonfüredi mentőhelikopter vonult.

A sikeres újraélesztést követően a gyermeket mentőhelikopter szállította a veszprémi kórházba.

Friss információink szerint egy 13 éves, Marcalgergelyiben élő kislány lett rosszul a nemesszalóki általános iskolában a délutáni kézilabdaedzésen csütörtökön. Az újraélesztésben az iskola több tanára is részt vett.

Gátay Endrénétől, a nemesszalóki iskola igazgatójáról megtudtuk, az intézmény tanárait és diákjait nagyon megviselték a történtek.

– Korábban még soha nem fordult elő ilyen az iskolában. A történtekről beszélgettünk a diákokkal, a szülők közül pedig sokan köszönetüket fejezték ki az iskola tanárainak helytállásáért – fogalmazott az igazgató.

Nátrán Albin megyei vezető mentőtiszttől megtudtuk, miután a gyermek légzése és keringése leállt, az újraélesztést a pápai esetkocsi kiérkezéséig két személy végezte, akiket telefonon keresztül végig instrukciókkal látott el a mentőszolgálat.

A pápai esetkocsi kiérkezést követően defibrillátorral sikerült „kiütni” az úgynevezett kamrafibrillációt, és ezután visszatért a kislány keringése. Pár perccel később megérkezett a balatonfürdei mentőhelikopter is, majd intubálva lélegeztetve a veszprémi kórház gyermek-intenzívosztályára szállították a 13 éves kislányt.

Nátrán Albin az eset kapcsán rámutatott, október 16. az újraélesztés világnapja, ennek alkalmából nyílt napot tartanak a veszprémi mentőállomáson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!