Biológiai kutatóintézet

2024.07.06. 14:00

Nyílt nap a Hun-Ren Balatoni Limnológiai Kutatóintézetben (galéria)

Kellemes nyári időben közel 250-en voltak kíváncsiak a Hun-Ren Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) nyílt napjára. Az ország legnagyobb múltú biológiai kutatóintézete évente egyszer nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt, ilyenkor az intézet kutatócsoportjainak segítségével az édesvizek környezettani kutatásába tekinthetnek be az érdeklődők.

Veol.hu

A parkban az intézet kutatócsoportjai mutatták be tevékenységüket. Nagy akváriumokban balatoni halakat lehetett megnézni, egy másik helyszínen a vízi rovarvilágot mutatták be, máshol különféle kagylók, vízinövények voltak láthatók.

Kellemes nyári időben közel 250-en voltak kíváncsiak a Hun-Ren Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) nyílt napjára
Kellemes nyári időben közel 250-en voltak kíváncsiak a Hun-Ren Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) nyílt napjára
Fotó: BLKI

Neurobiológusok segítségével a Balatonban megtalálható emberi eredetű (mikro)szennyezések (gyógyszermaradványok, mikroműanyagok és UV-szűrő vegyületek) kimutatásának módszereivel lehetett ismerkedni. Az algológusok a Balaton jellemző algáit mutatták meg mikroszkópok alatt az érdeklődőknek. Kiderült, hogy milyen műszerekkel lehet vizsgálni a vízminőséget, hogyan lehet mérni a hangszennyezést, illetve hogyan kell a műholdas adatokkal bánni. Meg lehetett nézni a mezokozmosz rendszert, ahol a sekély tavakban zajló folyamatokat modellezik, és olyan globális folyamatokra is válaszokat keresnek, mint például a klímaváltozás. 

Az ország legnagyobb múltú biológiai kutatóintézete évente egyszer nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt
Az ország legnagyobb múltú biológiai kutatóintézete évente egyszer nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt
Fotó: BLKI

Idén először az intézet kultúrtörténetével foglalkozó sétán is részt lehetett venni, és a Balatonnal kapcsolatos kutatásokról több előadás is elhangzott. Szó volt a tavalyi és az idén eddig tapasztalt algahelyzetről, arról, hogyan lehet a környezeti DNS-t felhasználni a kutatásokban, hogy milyen hatással bír az élőhely-átalakítás a biológiai sokféleségre, valamint a Balaton és vízgyűjtőjének vidra- és vadmacskakutatásáról is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában