Hírek

2015.12.01. 11:58

Kompromittáló kommentek - Szülőként érdemes figyelni a gyerekek internetes megnyilvánulásait

Veszprém – A családon belüli erőszak és a zaklatás is az a terület, ahol a legnagyobb a látencia, vagyis szinte alig jut el a bántalmazottak segélykérése a hatóságokhoz.

Kutasi Zsófia

Ezt Péter Katalin rendőr alezredes, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársa mondta, aki a közelmúltban a veszprémi Zonta klub rendezvényén a nőket, családokat, gyermekeket érintő erőszakról, a világháló veszélyeiről és annak kivédésének lehetőségeiről beszélt.

A szakember fontosnak tartja felhívni a figyelmet arra, hogy figyeljünk azokra a jelekre a környezetünkben, akár az iskolában vagy a munkahelyen, amelyek arra utalnak, hogy valakinél baj van, és ne menjünk el ezek mellett szó nélkül, hanem ajánljuk fel a segítséget.

Szülőként jó tudni, hogy milyen jelekre érdemes figyelni, ha például a gyermeket interneten rendszeresen zaklatják, és mit lehet ilyenkor tenni.

Az internetes zaklatás nem minden esetben éri el a bűncselekmény szintjét, így nem feltétlenül rendőrségi ügy. Ettől függetlenül sok esetben az áldozat nehezen tud túllépni rajta.

– Mint minden más esetben, a megelőzés ilyenkor is sokkal fájdalommentesebb, mint utólag kezelni a már meglévő problémát – fogalmazott Péter Katalin. Sokszor előfordul, hogy a fiatalok internetre olyan képeket vagy kommenteket töltenek fel, melyeket később megbánnak, és azokat mások felhasználják. Ezért szülőként érdemes odafigyelni arra, hogy a gyermekek mit kommentelnek, mit raknak ki a közösségi oldalra és hogy ne tegyék ki magukat rossz szándékú emberek zaklatásának.

Sajnálatos, hogy a családon belüli erőszak számos esetben nem jut el a hatóságokig, a szakember szerint gyakran a bántalmazott nők a végtelenségig tűrnek, takargatják, szégyellik a problémát. Ezért amikor az ügyről a rendőrség értesül, már nagy baj van. A szakember szerint a társadalom változik, a rengeteg felvilágosító kampánynak köszönhetően a nők közül egyre többen mernek segítségért fordulni akár a gyámhivatalhoz, családsegítőhöz, szociális intézményekhez és a rendőrséghez is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!