Hírek

2017.05.07. 09:03

Facsemeték az utókornak - köszöntötték a legifjabb polgárokat

Szigliget - A Szigligeti Táj- és Településvédő Kör kezdeményezésére idén is facsemetéket ültettek a Gólya-ligetben, ezúttal Bándi Gyula zöld ombudsman helyettes részvételével.

Tóth B. Zsuzsa

A kör 2011-ben hívta életre a faültető programot, amelynek keretében egy-egy facsemetét ültetnek tavasszal az előző évben született gyerekek tiszteletére. Az első facsemetéket 2012-ben ültették, eddig 26 fa gyarapítja a ligetet. Idén újabb hatot ültettek a Gólya ligetben, a Tapolca-patak és a Liget utca közti területen. A faültetés másnapján a tavalyi évben született hat gyermeket és családtagjaikat köszöntötték a ligetben.

A Hegyi Máté születése alkalmából elültetett facsemete előtt az édesanya Mátéval és testvéreivel. Nekik Bándi Gyula segített elhelyezni a táblát

Az ünnepségen a kör vezetője, Demeter Éva üdvözölte a gyerekeket és a családtagokat. Mint mondta, a facsemetéket valójában a falunak ajándékozzák a kicsik születése alkalmából. A kis fákról a későbbeikben a családok és az önkormányzat gondoskodik, de néhány lelkes közelben élő lakó szintén hozzájárul, hogy rendezett legyen a terület. Minden évben egyforma fákat ültetnek, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park javaslata alapján idén házi berkenye csemetékkel gazdagodott a park.

A tavaly született hat kisgyermek tiszteletére ültették el a facsemetéket Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Az ünnepségen Bándi Gyula, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettese, a jövő nemzedékek szószólója az első magyar úgynevezett zöld ombudsman helyettese gratulált a kezdeményezéshez.

- Önök már azelőtt elkezdték a faültetést, hogy elődöm, Szabó Marcel ombudsman elindította volna hasonló céllal az országos Fatestvér programot. Csodálatos gondolat volt ez, azért is került be az ombudsmani hivatal programjába. Hiszen a természet és az ember közti csodálatos összhang megőrzését segíti. Nagy dolog, amikor a gyerekkel együtt nő a fa, a szülőnek pedig egyformán gondozniuk kell mindkettőt – mondta a zöld ombudsman és Szabó Lőrinc: Ima a gyermekekért című versének részletét olvasta fel, majd gratulált és átadta jókívánságait. Balassa Balázs polgármester megköszönte Hegyi Mihálynak és családjának az önkormányzati terület kialakításában és füvesítésében nyújtott segítségét, majd a helyi iskolások műsorát követően a családtagok a kis fák előtt elhelyezték a gyerekek, Hegyi Máté, Széll Barbara, Jelenszky Patrik, Hársfa Zoé Ilona, Haraszti Emma, Fodor Izabella és a facsemeték nevét, a születési dátumot jelző táblákat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!