Hétvégi programajánló, túrázás

2024.08.30. 20:30

Hova menjek augusztus végén a Magas-Bakonyban? 5 tippet adunk szellemfaluval, bányásznappal, Illés-klubbal

Illés-emlékzenekar zenél szombaton este Cseszneken, Kováts Kriszta színész, énekes közreműködésével. S ezen a napon emlékezik bányászmúltjára a magas-bakonyi kisváros, Zirc, reggel zenés ébresztőt kapnak a helyiek, este Oszvald Marikával és retródiszkóban táncolhatunk. Teljesítménytúrákra hív a Bakonyi Kalandorok Turista Egyesület Bakonybél környékére és ajánlunk egy kirándulást bakonyaljai szellemfaluba.

Rimányi Zita

Bakonyi bányászmúlt

Idén a bányászhagyományokra augusztus 31-én emlékeznek Zircen, a bakonyi bányászok teljesítményeire, hősiességére, áldozatos munkájára hívják fel a figyelmet ünnepi események keretében, a szokásos bányásznapon. Korán reggel városszerte zenés ébresztővel hívják fel a figyelmet a programokra, amelyek a Pintér-hegyi parkerdőnél térzenével kezdődnek el 14.30-kor. Ünnepi megemlékezést, koszorúzást tartanak. Zenés előadások követik egymást, 17 órától Oszvald Marika operetteket ad elő. Az estebéd alatt harmonikaszó szórakoztatja a résztvevőket, majd retródiszkót élvezhetnek. Az esemény alatt a régi tárnában bányászkiállítást lehet megtekinteni.

Régi bányászeszközök a zirci Pintér-hegyi parkerdőnél, a régi tárnánál
Régi bányászeszközök a zirci Pintér-hegyi parkerdőnél, a régi tárnánál
Fotó: Rimányi Zita/Napló

lllés-buli a Bakonyban

Nemrégiben az Illés-klub megint újraéledt Budapesten, negyedévente tartanak találkozókat a rajongók és általában emlékzenekar játssza el ilyenkor az együttes számait. A cseszneki alkalomkor is így lesz, a háromnapos, augusztus 30-tól szeptember 1-ig tartó, nyárvégi programra már több fővárosi klubtag lefoglalta a bakonyi szállását. Pénteken este sötétedés utáni várvezetésen vehetnek részt a cseszneki erődítményben. Aznap és szombaton lovaskocsikázásra, majorlátogatásra, borkóstolásra is lehetőség nyílik. Szombaton délelőtt a falu főterén a rendezvénysátorban a klubtagok összeállítják a koncertekhez szükséges berendezéseket, majd 17 órakor kezdődik a buli. Először a Helikoffer játszik gyerekdalokat, előadja Halász Judit számait is.
A MIEZ, a miskolci Illés-emlékzenekar koncertjének első felében az István, a király rockopera dalai hangzanak el, Kováts Kriszta Jászai Mari-díjas színész, énekes közreműködésével. Aztán a második részben jönnek az Illés legnagyobb slágerei. Egyébként ezzel az emlékzenekarral Bródy János és Szörényi Levente is fel szokott lépni. Vasárnap a klubtagok közös kirándulásra mennek Császárra, Magyarország legnagyobb westernvárosába, HenryxCitybe.

Meghosszabbították a piaci pajtakiállítást

A zirci vásártéren augusztus 31-én, szombaton 8 és 12 óra között tartják meg a termelői piacot és megtekinthető a Zircikon fesztivál keretében megnyitott, eredetileg egy naposra tervezett Dimenziók című pajtakiállítás.Találkozzunk Bakonybélben!

Találkozzunk Bakonybélben!

A Magas-Bakonyi Teljesítménytúrák elnevezésű rendezvényt idén augusztus 31-én tartja meg a Bakonyi Kalandorok Turista Egyesület. A találkozópont Bakonybélben lesz a Pikoló vendéglőnél. A résztvevők 50, 30, 20 és 10 kilométeres távokat tehetnek meg.

Templom a zsörki szellemfaluban
Templom a zsörki szellemfaluban
Fotó: Péczi Katalin / Forrás: olvasó

Úticél lehet a fenyves, a szellemfalu, a grófi fürdő és a szücsi különleges kálvária

Zirci olvasónk, Péczi Katalin nemrégiben megint a bakancsát koptatta és kipróbált egy útvonalat, amit másoknak is ajánl. A hajnali vonattal ment Vinyére, onnan gyalogolt Fenyőfő irányába, fenyvesek közt ért Pápateszérre, a grófi fürdőhöz. Onnan nagyrészt szántók mellett haladt Zsörkig, a szellemfaluban megnézte a présházakat és a templomot, ahol épp templombúcsút tartottak. A hétágra sütő nap ellenére a hold is hűségesen kísérte. Egészen a bakonyszücsi különleges kálváriáig gyalogolt, onnan busszal ment haza.

A grófi fürdő Pápateszéren
A grófi fürdő Pápateszéren
Fotó: Péczi Katalin / Forrás: olvasó

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában