Hírek

2015.05.28. 11:57

Napraforgós a Balaton fagyija, különdíjas a jeges almádi házi krémes

Balatonalmádi, Balatonföldvár - Hirtelen ötlettől vezérelve készült el a napraforgós Balaton fagyija, a különdíjas almádi fagyizó pedig egy sütemény ízét varázsolta a jeges finomságba.

Keszey Ágnes

Mint ahogy arról korábban már beszámoltunk: a balatonföldvári Kárpáti Fagylaltozó napraforgós fagyija nyerte idén a Balaton Turizmus Szövetség Balaton fagyija díját.

Kárpáti Péter, a fagylalt megálmodója és elkészítője három évtizede foglalkozik a jeges finomságokkal, tavaly különdíjat kapott füge-dió fantázia nevű kreációja. A napraforgós fagyi már tavaly ősszel elkészült, készítője nem sokáig gondolkozott azon, hogy ezzel a kézműves fagyival nevez a megmérettetésre. A szotyis fagyiról itt olvashat részletesen.

Nem csak drága szicíliai pisztáciából vagy a piemonti mogyoróból lehet finom fagyit készíteni, hanem a mi kis szotyinkból is - mondta Kárpáti Péter
Fotó: Keszey Ágnes

Az almádi különdíjas tulajdonképpen a népszerű krémes süteményt fordította le a fagylalt nyelvére. Ez a nyalánkság az idei év újdonsága náluk, jelenleg ez a legkrémesebb fagyi a kínálatban. Varga Tamás, a fagyi készítője a Naplónak elmondta: gyorsan fogy, rendkívül népszerű ez a jeges készítmény, ezért is nevezték erre a versenyre. Hozzátette: minden fagylaltnál a legfontosabb a magas minőségű alapanyag és az sem mindegy milyen teljesítményű gépekkel dolgozik a fagylaltkészítő. Azt mondta: ma a számos fagyizó között csak a minőséggel lehet kitűnni. Az Amaretto Fagylaltozónak egyébként nem ez az első sikere. Évekkel ezelőtt az Év fagyija díjat is elnyerte Velencei álom fantázianevű madártejes alapú édességével.

Varga Tamás, az Almádi házi krémes fagylalt készítője szerint gyorsan fogy, rendkívül népszerű a különdíjas jeges nyalánkságuk Fotó: Stiger Ádám

A Balatoni Regionális TDM Szövetség négy tagú zsűrije kóstolta végig a nevezett fagyikat. Tizenöt helyre mentek el a Balaton körül, így válogattak a kifejezetten erre az alkalomra készült nyalánkságok közül. Két fagylalttal lehetett nevezni, a jelentkezés feltétele az volt, hogy a fagyi tejes alapú legyen. A nyertes fagyi receptjét kihirdették, így már bárki elkészítheti azt. A tapasztalat az, hogy egyre jobb minőségű fagylatok készülnek a Balaton-parton. Ezzel a kezdeményezéssel is az a cél, hogy népszerűsítse a kézműves fagyit - mondta a Naplónak Hávris Klaudia, a Balatoni Regionális TDM Szövetség titkára. Hozzátette: sok helyen figyelnek már arra is, hogy a fagylalt ne tartalmazzon tartósítószert vagy éppenséggel glutént.

A vanília alapú fagylaltokat választom elsősorban. Igyekszem ügyelni, hogy jó minőségű, kézműves finomság legyen. Ha boltban vásárolok fagylaltot, akkor is megnézem, hogy miből készült.

A klasszikus fagylaltokat kedvelem, a csoki és a citrom kiemelt kedvenc. Igyekszem jó minőségű fagylaltot venni, nyáron akár kétnaponta is fagyizom, ha annyira meleg van.

A light banános a kedvenc jeges édességem. A fagylaltok közül egyébként a gyümölcsöst választom inkább. Nemcsak fagylaltozóban, hanem otthon is szívesen eszem hűsítő édességet.

 

Szerintem
Az újságíró véleménye

Ahogy a születésnap és a torta, a szilveszter és a pezsgő, úgy jár kéz a kézben a várva várt első tavaszi nap és a fagylalt. A fagylaltról nekem a tanévzárók jutnak eszembe. Kisiskolás koromban anyám ugyanis azzal jutalmazott egy-egy lezárt tanév végén, hogy az ünnepséget követően elvitt az iskolához közeli fagylaltozóba, ahol aztán tobzódhattam. Akkor még nem gyümölcsöt vagy csokit leltem a fagyiban, hanem jégdarabok állták útját az élménynek az amúgy is vizes édességben. Ha jobban belegondolok, az epernek pont ugyanolyan íze volt, mint a vaníliának, számomra ezek a fagyizások azonban mégis a legszebbek maradtak.

Az utóbbi években valóban rengeteget változott a minőség. Ahogy az embereknek igényük inkább kevesebbet, de jót inni és enni, úgy látszólag a kiváló minőségű fagylaltot is szívesen megfizetik. Meg is kell, hiszen egy családi fagylaltozás egy kisebb vagyont vihet el hétvégente. Csak nem kell azonban még erről a kis boldogsággombócról is lemondanunk?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!