Hírek

2006.09.19. 02:27

A dokumentumfilm célja

Tihany - Rendhagyó program várta az érdeklődőket a Tetőtéri esték első őszi összejövetelén a tihanyi bencés apátságban a hét végén.

nincs nev

Sára Sándor filmrendező Memento című alkotását vetítették le a találkozó résztvevőinek. A dokumentumfilmben egy asszony, Palotainé Kali Gabriella meséli el a második világháború végén Barcson gyermekként átélt szörnyűségeket, melyek nyomán egy tragikus sorsú család élete elevenedik meg, a megbecstelenített édesanya alakja és a gondviselő, szerető, egyenes jellemű nagymama máig ható, példaadó emléke. A filmvetítés után kialakult beszélgetést az est vendégeivel, a film rendezőjével és főszereplőjével dr. Korzenszky Richárd perjel vezette. Ennek során megfogalmazódott a dokumentumfilmek fontos szerepe, amennyiben olyan kérdésekről, a történelem vagy a közelmúlt olyan eseményeiről adnak élő képet, amelyekről eddig nem esett szó. Sára Sándor megvallotta, a dokumentumfilm a legkedvesebb műfaja, mert azzal sokkal többet, hitelesebben lehet elmondani az élet problémáiról, a múlt tapasztalatairól a jelennek és a jövőnek is.P. Kali Gabriella felidézte kemény tartású székely édesapja alakját, akitől lelkierejét örökölte, megosztotta a hallgatósággal csíksomlyói búcsúi élményeit, amelyek erőt, reményt adnak neki a mai szomorú jelenben is, amikor megszólnak valakit azért, mert magyarságát vagy hitét megvallja. Szó esett még azokról az ellentmondásokról is, amelyek lehetetlenné teszik, hogy a televízió a szórakoztatás mellett a nevelés feladatának is eleget tegyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!