Hírek

2017.03.11. 07:25

Badacsonyi bor a legjobbak között

Badacsony - Az egyik nagy növényvédőszergyártó agrárcég országos borversenyén a NAIK SZBKI Badacsony- azaz a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete 2013-as Badacsonyi Kéknyelűje a három legmagasabb pontszámot elért bor közé került.

Sági Ági

Bár a térség nem igazán képviselte magát ezen a borversenyen, nagy dicsőség, hogy a NAIK SZBKI bora a több, mint 450 bírált tétel közül lett az egyik legjobb. Nem ez volt a bor első eredménye. 2015-ben elnyerte a megyei borverseny champion díját, és ugyanebben az évben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara bora is lett. 2016-ban a Vinum Vulcanum  Badacsonyi Borlovagrend választotta zászlósborául.

- A korábbi sikerek ellenére sem volt biztos, hogy ez a bor most is ilyen jól szerepel. Bár rövid ideig kapott kis fahordós érlelést is, néhány éve már palackban van. A palackban érlelt bor is változik, mindig mást mutat, örülünk neki, hogy megint ilyen jól szerepelt- mondta el lapunknak Májer János intézetigazgató.

Májer János intézetigazgató, Takács Szabolcs kormánymegbízott és Földi István esperes Fotó: archív

A Kéknyelű ősi magyar fehér szőlőfajta, a Badacsonyi borvidék különlegessége. Nevét a kékes-vöröses árnyalatú levélnyeléről kapta. A 90-es évekre csaknem eltűnt ez a fajta a termesztésből, de többek között, pont az intézet indított Kéknyelű kutatási programnak az egyik eredménye, hogy a borvidéken ma már ismét termesztett a fajta.

- A 2013-as jó évjárat volt a kéknyelű szempontjából. Itt az intézeti táblákban van a fajta törzsültetvénye, amit a Rózsakő porzópartnerrel telepítettünk. Így a fajta megbízható, jó eredményre képes. A kertészeti egyetemmel közös kutatásunkban pedig az erjesztési hőmérsékleteket és a starterkultúrákat vizsgáltuk, ez a bor is a kutatási eredmények szerint készült.

A kéknyelű fajtát beemelték a magyar értéktárba is kiemelt nemzeti értékként, az intézet egyik célja, hogy a kéknyelű hungarikummá is válhasson. A Kéknyelű fajta borát nem a friss, üde borok között kell keresni. A hosszabb érlelésű száraz, testes fehérborok kedvelőinek lehet kedvence. Jellegzetes, sajátos íz és illatvilágú, mint az intézet egyik munkatársa mondja: a jó Kéknyelű olyan illatú, mint heves nyári zápor után a felszáradó bazaltkő. Ezt pedig csak Badacsonyban lehet ellenőrizni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!