Olvasónktól

2024.07.03. 18:00

Jubileumot ünnepeltek a szentgáli művészeti csoportok (képgaléria)

Szentgál két művészeti csoportja ünnepelt egész napos programokkal a hétvégén: a Szűrös Táncegyüttes fennállásának 35., a Szentgáli Pávakör pedig 50. évfordulójához érkezett.

Szombaton délelőtt hálaadó istentisztelet keretében Kovács Botond Árpád, a Szentgáli Református Egyházközség lelkipásztorának igehirdetését hallgathatták meg az ünneplők, majd a táncegyüttes elhunyt tagjainak sírját koszorúzták meg a szentgáli református temetőben.

Fotó: Buzás-Jáger Anikó

A délután kezdődő gálaműsoron Weisz Elvira, Szentgál polgármestere köszöntötte a megjelenteket, és emlékplakettet adott át mindkét csoport részére. Sófalviné Tamás Márta a pávakör ötven esztendejére tekintett vissza, és reményét fejezte ki, hogy a fiatalok tovább viszik az eddig megőrzött tudást és hagyományt. Bodor Dezső Károly, a Szűrös Táncegyüttes vezetője ünnepi beszédében kiemelte, legfontosabb céljának mindig a közösségteremtést tekintette, melynek a néptánc csak egy eszköze. A színpadi koreográfiáknál sokkal fontosabb az összetartozás megélése, melynek ékes bizonyítéka a most megvalósult rendezvény is. Nemcsak jelképesen, de valóságosan is „megemelte kalapját” a szentgáliak előtt, akik a rendezvénysátor felállításától az apróbb teendők elvégzéséig kérés nélkül segítettek, illetve adományaikkal járultak hozzá a programokhoz. Gergely Zoltán, a kézdiszentléleki Perkő Néptáncegyüttes alapítója levélben juttatta el jókívánságait, felidézve 33 éves „testvérkapcsolatukat” a szentgáliakkal.

A gálaműsor első részében az erdélyi vendégeké volt a színpad: a Perkő Néptáncegyüttes nyárádselyei és szatmári táncokat, a Gyimesközéplokról érkezett Magok Táncegyüttes pedig gyimesi táncokat mutatott be fergeteges sikerrel. Ezt követően az ünnepeltek álltak színpadra: a Szűrös Táncegyüttes és a Szentgáli Pávakör adta elő a Háry lári-fári című darabot Boka Gábor rendezésében és a Jurta zenekar közreműködésével. A jubileumot hajnalig tartó táncházzal és vigassággal zárták a Kárpát-medence legtávolabbi csücskeiből érkezett táncosokkal együtt. 

Az esemény a Leader vidékfejlesztési program és a Csoóri Sándor Alap támogatásával valósult meg.

Szöveg és fotó: Buzás-Jáger Anikó

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában